Hlavní obsah

Karlovarsko je dalším krajem, kde zasednou v koalici komunisté

Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Vítěz voleb v Karlovarském kraji ČSSD se ve středu v podvečer dohodla na vzniku tříčlenné koalice s KSČM a hnutí Doktoři za uzdravení společnosti. Dohodu musí ještě schválit krajské stranické orgány koaličních politických subjektů. Karlovarsko je tak po Moravskoslezském kraji dalším místem, kde v regionální vládě zasedne KSČM.

Foto: Sokol Jan, ČTK

Členové vyjednávacího týmu ČSSD Tomáš Hybner (vlevo) a Josef Novotný

Článek

V pátek, ale nejpozději v pondělí má být podepsána čtyřletá koaliční smlouva. Nová koalice, kterou povede jako hejtman lídr soc. dem. Josef Novotný, bude mít v 45 členném krajském zastupitelstvu jasnou převahu 28 hlasů. ČSSD, která ve volbách získala 16 mandátů, bude mít v devítičlenné krajské radě pět svých zástupců, z toho tři náměstky hejtmana.

„Jména oznámím až ve čtvrtek poté, co mi je schválí stranický krajský výkonný výbor,“ uvedl Novotný. Všichni radní mají být uvolnění, tedy placení z peněz kraje.

KSČM má osm mandátů v krajském zastupitelstvu a podle koaliční dohody získala dva radní, a to pro kulturu a pro správu majetku kraje. „Oblast kultury povede Eva Valjentová ze Sokolova,“ uvedl lídr komunistů Jaroslav Borka s tím, že on sám by měl stanout jako radní pro správu majetku kraje.

Novotný: Pro Doktory to je velkorysá nabídka

Dohoda byla uzavřena už ve středu zejména proto, že hnutí Doktoři netrvalo na svých původních podmínkách. I tak získalo dva radní, což není při pouhých čtyřech mandátech málo.

„Je to velkorysá nabídka,“ komentoval Novotný. Lídr Doktorů Berenika Podzemská má vést jako uvolněná radní zdravotnictví. Pedagog karlovarského gymnázia Vratislav Emler se pak má stát radním pro školství.

Podzemská by byla ráda uvolněnou radní jen na jeden či dva roky, než se změní systém řízení zdravotnictví tak, aby jej řídil projektový tým.

„Pak by radní mohl být neuvolněný, protože by jen z politického pohledu práci tohoto týmu dozoroval,“ uvedla. Doktoři upustili také od svých dalších požadavků, jako byla místa ve výborech a Regionální radě soudržnosti, která rozhoduje o penězích z Evropské unie.

Hadrava nebyl nominován

Také se dále vzdali nominace někdejšího senátora a republikového předsedy US - DEU Jana Hadravy ze své kandidátky na některý post v krajské radě. To jim totiž nedoporučila sociálná demokracie.

Rovněž odpadl požadavek Doktorů na okamžitou změnu ředitele Krajského úřadu v Karlových Varech Romana Rokůska. „Není možné dělat personální změny bez zkušeností s jeho prací,“ uvedl Novotný.

V opozici zůstala ODS a Koalice pro Karlovarský kraj (KKK) složená z lidovců a nezávislých starostů, kteří nechtěli do koalice s KSČM. Jako první vypadla ze hry o sestavování koalice Alternativa pro kraj, která se neshodovala s ČSSD už v programových otázkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám