Hlavní obsah

VIDEO: V německém autobuse uhořelo 20 lidí, zřejmě kvůli kuřákovi na toaletě

BERLÍN
Aktualizováno

Dvě desítky lidí zahynuly v úterý večer při požáru autobusu na dálnici A2 u Hanoveru na severu Německa. Dvanáct osob bylo vážně zraněno. Podle prvních šetření požár autobusu způsobil zřejmě neopatrný cestující, který si zapálil cigaretu na toaletě. Německá policie ale nevylučuje ani technickou závadu.

Článek

Asi deseti lidem se podařilo z hořícího autobusu, kde jelo 39 starších lidí vracejících se z jednodenní nákupní cesty, uniknout. Neštěstí se stalo ve 20:45. Autobus, který byl na cestě z města Garsten u Hannoveru do Berlína, celý shořel.

"Zřejmě si nějaký pasažér během zastávky krátce před nehodou zapálil cigaretu a neuhasil nedopalek. Krátce na to se z kabiny toalety začal valit kouř," napsal v internetovém vydání místní deník Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ).

"Když cestující otevřeli dveře, rozšířil se požár do kabiny vozu. Během několika sekund se vozidlo ocitlo v plamenech." Řidič zastavil autobus na odstavném pruhu. Ale pro většinu cestujících, důchodců, kteří se vraceli z jednodenního zájezdu zpět do Hanoveru, bylo již příliš pozdě.

Zuhelnatělá těla, která byla vyproštěna z vraku autobusu, bylo těžké identifikovat, uvedl vyšetřovatel. Policisté podle pozice mnoha mrtvol usoudili, že se snažili zoufale dostat k východu z vozu.

"Pasažéři, kteří seděli blízko dveří, se mohli sami zachránit. Ostatní neměli žádnou šanci," řekl velitel sboru dobrovolných hasičů z Garbsenu Claus Röhrbein, jehož muži na místě také zasahovali. Podle Röhrbeina byl autobus po jejich příjezdu celý v plamenech.

Tragédie je nejvážnější nehodou autobusu v Německu za posledních 16 let. V září 1992 zahynulo při srážce autobusu a kamionu u města Donaueschingen 21 lidí. Loni v červnu přišlo o život třináct lidí a tři desítky jich byly zraněny na dálnici u Magdeburku, kde se autobus zřítil do propasti a převrátil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám