Hlavní obsah

VIDEO: Americké volby mají rekordní účast, Obama i McCain odhlasovali

Novinky, CNN,
CHICAGO/WASHINGTON
Aktualizováno

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama hlasoval v úterý kolem 14:30 SEČ v Chicagu. Hlasoval v historických volbách, ve kterých se může americkým prezidentem poprvé stát Afroameričan. Jeho protikandidát McCain v po páté hodině SEČ ve Phoenixu.

Foto: ČTK/AP/Reuters, Novinky

Prezidentští kandidáti Barack Obama a McCain hlasují spolu se ženami v úterní prezidentské volbě.

Článek

Zájem o volby je nevídaný, komentátoři ho srovnávají se zájmem o střet Kennedyho s Nixonem v roce 1960, v absolutních číslech však může být ještě vyšší.

Podle odhadů přijde k urnám největší počet Američanů v celé historii. Štáby obou hlavních prezidentských kandidátů odhadly, že hlas odevzdá kolem 130 miliónů lidí. Registrovalo se jich o 7,3 procenta více než před čtyřmi lety a lidé šli volit co nejdříve. Jeden z volebních komisařů, John Ritch z Chappaquy ve státě Nerw York řekl: V 7:30 jsme měli tolik odevzdaných hlasů jako v poledne roku 2004."

To může být problém. "Máme systém, který je nastaven na nízký zájem," sdělil Tova Wang z nezávislé pozorovací organizace Common Cause.

:.Barack Obama opouští hlasovací místnost v Chicagu se svou ženou Michelle (vpravo) a dcearmi Maliou a Sashou.foto: Reuters/Jason Reed

Rekordní je také počet voličů, kteří odevzdali své hlasy předtím, než volby oficiálně začaly. Už pondělí jich bylo více než 24 miliónů.

Primát by však volby měly i v případě, že by vyhrál John McCain. Poprvé by totiž byla viceprezidentkou žena - aljašská guvernérka Sarah Palinová.

Nejnákladnější volby v historii

Letošní volby se do historie zapíší ještě jedním primátem - jsou zatím nejnákladnější. Obama několikrát překonal rekordy v sumách získaných na kampaň. Podle pondělních údajů získal více než 454 milióny dolarů, zatímco jeho kandidát jich získal 320 miliónů.

Obama utratil za televizní reklamu dvakrát více než jeho protivník. Odmítl přitom, na rozdíl od MCaina, federální příspěvky. Do konce října Obama utratil za reklamu v médiích 292 miliónů dolarů a McCain 132 miliónů.

Obama si tradičně v den voleb zahraje basketbal

Baracka Obamu v úterý do volební místnosti v Chicagu doprovázely manželka a dvě dcery. Obama plánoval, že si v den voleb v Indianě zahraje basketbal, pak se vrátí domů, odvolí a bude sledovat výsledky. Obama hrál košíkovou pokaždé, když se hlasovalo v primárkách.

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain hlasoval se svou ženou Cindy ve městě Phoenix ve státě Arizona, za který je zvolen do Senátu.

Sarah Palinová, která je kandidátkou republikánů na viceprezidentku, hlasovala v úterý na Aljašce ve městečku Wasilla, kde kdysi byla starostkou.

:. Kandidátka na viceprezidentku za republikány Sarah Palinová volila v aljašské Wasille.foto: ČTK/AP

:.John Biden se svou ženou a matkou opouští hlasovací místnost ve Willmingtonu foto: Reuters/Tim Shaffer

Demokratický kandidát na viceprezidenta Joe Biden volil v Delaware. Do hlasovací místnosti šel se svou ženou Jill a matkou Jean.

Jako první již tradičně odvolili lidé v malé ve vesničce Dixville Notch v New Hampshire. Všech jednadvacet voličů odevzdalo své hlasy hned po půlnoci. Poprvé po čtyřiceti letech vyhrál demokrat a to v poměru patnáct ku šesti. Čtěte: Jak Američané volí svého prezidentaPodle všech průzkumů z posledních týdnů by se vítězem voleb měl stát Barack Obama. John McCain na něj ztrácel mezi pěti až třinácti procenty.

Anketa

Který kandidát podle vás zvítězí v prezidentských volbách v USA?
John McCain
19,4 %
Barack Obama
80,6 %
Celkem hlasovalo 23069 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám