Hlavní obsah

Rath se přiblížil dohodě o krajské vládě ČSSD s podporou KSČM

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidát sociálních demokratů na hejtmana Středočeského kraje David Rath se o krok přiblížil k dohodě s KSČM o podpoře jednobarevné menšinové krajské vlády ČSSD. Komunisté se takovým návrhem budou zabývat, a to ve čtvrtek. Stále ale trvají na své účasti v krajské vládě, takže je nejisté, zda na dohodu s Rathem nakonec opravdu přistoupí.

Článek

Sociální demokraté po zhruba dvouhodinovém úterním jednání se zástupci komunistů ve Sněmovně hýřili optimismem. „Mám pro vás dobrou zprávu, po několikatýdenních jednáních se konzultace s komunistickou stranou pohnuly výrazným způsobem dopředu,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.

„Dohodli jsme se, že obě dvě strany předloží k ratifikaci koncept jednobarevné krajské vlády ČSSD, v jejímž čele by stál jako hejtman David Rath. Součástí ratifikace bude i vyjádření podpory programových cílů, další částí i otázka složení výborů a komisí,“ upřesnil a doplnil: „Nyní bude záležet na tom, zda potvrdí tuto konstrukci jak Krajský výkonný výbor ČSSD, tak Krajská rada KSČM“.

Pokud by k ratifikaci, kterou se budou krajské orgány obou stran shodně zabývat ve čtvrtek odpoledne, nedošlo, podle Dolejše začnou jednání o krajské vládě od bodu nula. To ale nepředpokládá. „My toto nepředpokládáme, jsme přesvědčeni, že příslušná podpora bude deklarována jak od KSČM, tak z Krajského výkonného výboru ČSSD,“ míní Dolejš.

KSČM trvá na křeslech v radě

Komunisté ovšem hovořili po jednání zcela jinak. Poukázali sice na programovou shodu v 95 procentech, stále ale trvají na své účasti v krajské vládě, takže ratifikace konceptu menšinové vlády ČSSD je nejistá. „O obsazení rady jsme se zatím nedohodli. Stále trváme na zastoupení v radě dvěma až třemi místy,“ řekl novinářům po jednání lídr kandidátky KSČM Josef Vondrášek.

„ČSSD nás oslovila s poměrně širokou nabídkou nejen programovou, ale i obsazení výborů. S tím, že ona usiluje o podporu menšinové vlády, a my si myslíme, že z hlediska právě té programové shody, že by bylo přeci jen lepší, kdyby byly v radě zastoupeny obě politické strany,“ uvedl pak šéf středočeské KSČM Stanislav Grospič.

Podle Vondráška je otázka, za jakých podmínek by byli komunisté ochotni přistoupit na podporu menšinové krajské vlády ČSSD, věcí čtvrtečního jednání Krajské rady KSČM. Zároveň odmítl spekulace, že by komunisté zvažovali podporu ODS. „To nepřipadá v úvahu,“ uvedl Vondrášek.

Komunistům na oplátku za podporu menšinové krajské vlády nabídla ČSSD funkce předsedy finančního, sociálního a zdravotnického výboru středočeského zastupitelstva. V ostatních výborech by komunisté měli místopředsedy a ve všech v průměru po třech členech. ODS přitom již před časem ČSSD nabídla funkci uvolněného předsedy kontrolního výboru, místopředsedy v ostatních výborech a v průměru po třech členech v každém výboru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám