Hlavní obsah

Jak postavit moderní zimní zahradu, aby rozšířila obytný prostor

Právo, Gisela Růžičková

Je příjemné dopřát si výhod prosluněných zimních zahrad. Současná zimní zahrada rozšiřuje obytný prostor a přibližuje se tak přírodě v každém ročním období. Je proto oblíbeným místem rodinných sešlostí, útočištěm rostlin a klimatickým nárazníkem mezi přírodou a obytným interiérem.

Foto: Archiv firmy DAFE-PLAST, Právo

Zimní zahrada provedená z hliníkového konstrukčního systému. Výplně jsou plastové, stíní se bambusovými rohožemi.

Článek

K návratu zimních zahrad výrazně přispěly nejen moderní konstrukce a nové metody prosklení, ale i to, že dokážou výrazně uspořit energii.

Pro celoroční využití je třeba naplánovat výstavbu i vybavení zahrady tak, aby tu bylo příjemné a vyrovnané vnitřní klima jak pro rostliny, tak pro nás, ať mrzne, nebo pálí slunce...

Musíme počítat s tím, že na stavbu ze skla působí sluneční teplo a mráz mnohem více než na vlastní dům. Způsob jejího využití je tedy dobré pečlivě promyslet.

.: Jednoduše můžeme zimní zahradu vybudovat pomocí nástavby na původním balkonu dvoupodlažního domu.

Kam ji orientovat

Jen málokdy máme možnost vybrat si, kam chceme skleněnou přístavbu umístit, na kterou světovou stranu ji orientovat. Usazení zimní zahrady především závisí na velikosti pozemku a architektonickém i dispozičním řešení domu. Nicméně každá světová strana má pro umístění zimní zahrady své výhody i nevýhody.

  • Zimní zahrada na jižní straně je výhodná tehdy, jestliže energii na vytápění nahradí slunce. Na druhé straně ji v létě musíme stínit a větrat. Při plném slunečním záření by byla akumulace tepla tak vysoká, že by znemožnila pobyt především rostlinám.
  • Severní strana poskytuje všechny výhody prosvětleného stínu. Nikdy tu nebude velké horko, ale prostor můžeme využít jako ateliér. Předností tohoto řešení je, že zasklená zimní zahrada zabrání ochlazování domu proti severovýchodním větrům.
  • Orientace na východ a západ umožňuje v zimní zahradě vyrovnané mikroklima. Východně orientovaná zimní zahrada poskytuje příjemné prostředí těm, kdo toto místo využívají jako pracovnu nebo jako kout pro snídani. V zimní zahradě situované na západ se zase večerní slunce postará o příjemnou atmosféru i za chladných dnů.

.: Plisovaný stínící systém lze přesně přizpůsobit skleněným výplním trojúhelníkového či lichoběžníkového tvaru.

Možnosti přístavby

Při plánování zimní zahrady bereme ohled hlavně na přímé sousedy. Jde o to, abychom sousedům neomezili přímý výhled, nestínili jim a podobně. Tím předejdeme zbytečným sporům.

Nejjednodušším způsobem vybudování zimní zahrady je nástavba na terase, která se může u dvoupodlažního domu postavit do výšky a spojit s balkonem. Tím se rozšíří obytný prostor v obou podlažích.

U domů postavených do pravého úhlu jde zastřešit vzniklý kout prosklenou přístavbou a udělat ho obyvatelným za každého počasí.

Zasklenou přístavbu lze také postavit jako prosvětlený, útulně vybavený spojovací trakt mezi domem a garáží.

.: Prosklená veranda o rozměrech 4x5 m je z materiálu PVC Kömmerling. Majitelům slouží především jako místo k relaxaci a odpočinku.

U zimních zahrad zasazených do střechy nebo usazených na ploché střeše se dají nároky na světlo, útulnost a dobré podmínky pro rostliny často splnit lépe než v přízemí.

Dobrou ochranu před nepřízní počasí nabízí také zasklená přístavba při vstupu do domu.

Jak členit prostor

Prosklená přístavba domu má být nejen atraktivní na pohled, ale také účelná. Proto je důležité správně rozvrhnout vnitřní prostor. Z čistě funkčního hlediska rozlišujeme tři prostorové zóny: odpočinkovou, vegetační, průchozí.

Z těchto požadavků vyplynou nároky na velikost zimní zahrady a její spojení s ostatními prostory. Plocha prosklené přístavby by měla mít minimálně 15 m2 a hloubku alespoň 2,5 m. Významnou roli v prostorovém plánování mají všechny otvory spojující zahradu s okolním prostředím.

.: Dvoupatrová zimní zahrada z ocelové konstrukce je obložená dřevem. Výplň tvoří běžné izolační dvojsklo, plastové dveře jsou v designu dřeva. Horní část je obytná, dolní část je zimovištěm květin.

Nosné profily

Nosné profily dodávají prosklené konstrukci zajímavý vzhled a barevnost, ale hlavně dostatečnou pevnost a stabilitu. Vytápěné zimní zahrady musejí mít i náležitou tepelnou izolaci. Aby nám zimní zahrada dlouho a spolehlivě sloužila, plnila naše představy a v budoucnu nepotřebovala nákladné úpravy, stojí za to investovat (po zralé úvaze) do její konstrukce hned na začátku.

  • Hliníkové profily tvoří dvě vzájemně spojené a příslušně tvarované poloviny. Na styčných plochách jsou odděleny izolační vrstvou, která brání úniku tepla zevnitř ven. Hliníkový materiál se osvědčuje právě u vnějších konstrukcí díky spolehlivé odolnosti vůči povětrnostním vlivům.
  • Plastové profily jsou oblíbené pro přijatelnou cenu, snadnou údržbu a nízkou hmotnost. Plasty vykazují vysokou odolnost také proti vlhku a UV záření, aniž by bylo třeba zvlášť upravovat jejich povrch. Díky dobrým izolačním vlastnostem nemusejí být tepelně dělené, na druhé straně však vyžadují ocelové výztuhy.

.: Dvoupatrová zimní zahrada z ocelové konstrukce je obložená dřevem-vlevo. Na stavbu zimní zahrady vpravo byla použita hliníková konstrukce v bílé barvě. Sklo má ochrannou fólii proti UV záření-vpravo.

  • Dřevo jako typicky přírodní konstrukční materiál se osvědčilo již dávno. Zvláštní kouzlo dřevěné zimní zahrady spočívá v materiálu, z něhož vyzařuje útulná atmosféra. Předností dřeva je jeho vynikající tepelná izolace. To znamená, že do venkovního prostoru odvádí jen minimum tepla a uvnitř téměř nedochází ke srážení vody. Na druhé straně jako látka se živou strukturou (není-li patřičně ošetřeno) trpí nejvíc ze všech konstrukčních materiálů vlivem změny počasí. Proto je zapotřebí ho zvenku účinně chránit kovovým opláštěním.
  • Dřevohliníkové systémy se používají v prostoru střechy, který je nejvíc vystaven povětrnostním vlivům a je nejhůř přístupný. V chráněném vnitřním prostoru tvoří nosnou konstrukci dřevěné profily. Na jejich vnější stranu se montují skleněné tabule, zvenčí zajištěné krycími hliníkovými lištami. Ty slouží k celkovému utěsnění systému a jeho ochraně před nepříznivým počasím.
  • Dřevohliníkové systémy se třemi těsnicími rovinami poskytují ještě lepší ochranu. Na dřevěném střešním rámu je upevněn nosný hliníkový profil, který slouží jako základna pro další montáž skleněných tabulí, těsnění a vnějších lišt.
  • Těsnicí profily: Obvykle se používají profily z kombinovaného materiálu EPDM (etylenpropylendien-směs), ale i profily ze silikonu, zvláště tam, kde se profil trvale tmelí silikonovým těsněním. U všech typů těsnicích profilů je jinak třeba vždy ověřit jejich kompatibilitu s kontaktním materiálem, jako jsou nátěry apod.

.: Systém Aralco - přímé a nenucené větrání vzduchem. Chladnější vzduch se přivádí spodními větracími otvory a přehřátý vzduch se odvádí horními zevnitř.

Mikroklima se reguluje

Jestliže topení samo o sobě k regulaci vlhkosti vzduchu nestačí, je řešením větrání. Výměna vzduchu by měla být plynulá, nikoli nárazová. V letních měsících větráním odvádíme přehřátý vzduch do okolního prostředí.

  • Přirozené větrání spočívá v přivádění chladnějšího vzduchu spodními větracími otvory a v odvádění přehřátého vzduchu otvory horními zevnitř.
  • Mechanické větrání umožňuje nastavení odvodu vzduchu z místnosti zcela podle potřeby použitím ventilátorů nebo větráků. Výkon větráků určuje velikost zimní zahrady.

.: Tady posloužila zimní zahrada i jako praktické zastřešení bazénu. Na izolaci použili majitelé dvojitá izolační skla se vzduchovou výplní.

Důležité je také stínění. Nestíníme jen před teplem, ale mnohdy i před příliš intenzivním světlem. Rozlišujeme stínění přirozené a umělé. Umělé pak dále dělíme na vnitřní a vnější.

  • Přirozené stínění bereme jako vítaný doplňkový efekt (např. stromy), zatímco umělé zajišťují horizontální či vertikální žaluzie nebo venkovní markýzy.
  • Vnější stínicí systémy jsou několikanásobně účinnější než vnitřní, protože zachycují sluneční záření před proniknutím do zimní zahrady. Nejvíc se to projeví v letních měsících na střešních výplních.
  • Naopak při nízkém zimním slunci svítícím na kolmé stěny stačí vnitřní stínění. Při výběru stínicí techniky je třeba brát v úvahu nejen konkrétní sluneční podmínky, ale i povětrnostní vlivy a zvážit možnosti automatického i ručního ovládání.

Vhodné zasklení

Volit můžeme sklo s různými vlastnostmi a jejich kombinacemi, které zajistí tepelnou izolaci, světelnou propustnost, ochranu před slunečním zářením nebo zvukovou izolaci. Jaké?

  • Izolační - zdvojené, které uspoří až 40 % energie.
  • Tepelně izolující - sklo tvořené dvěma tabulemi, kde je vnitřní plocha skla opatřena tenkou průhlednou vrstvou kovu. Tato vrstva propouští sluneční záření, ale jen málo tepla (cena začíná od 6400 Kč/m2).
  • Bezpečnostní - jím by měly být zaskleny střechy zimních zahrad. Bezpečnostní sklo tvoří dvě a více skleněných tabulí, které jsou slepené průhlednou vrstvou pryskyřice.

Jak je to se stavebním povolením?

  • Před plánovanou stavbou zimní zahrady vždy konzultujeme na kompetentním stavebním úřadu, kde mají k dispozici pro stavebníka důležitou územně plánovací dokumentaci.
  • To, zda stavba podléhá jen ohlášení či stavebnímu povolení, záleží na § 79 (dále na § 103 a 104 stavebního zákona), což určí stavební úřad.
  • K posouzení přikládáme projektovou dokumentaci, informace o místě stavby, velikosti a jejím připojení na dům, jinou budovu či zahradu.

Reklama

Související témata:

Související články

Skleníky, fóliovníky a pařníky

Milovníci rané zeleniny a pěstitelé teplomilných či tropických rostlin se u nás neobejdou bez skleníku, fóliovníku nebo aspoň pařníku.

Jak na zahradní nábytek?

KOMERČNÍ ČLÁNEK - Dřevěný zahradní nábytek z našich zahrad již definitivně vytlačil nehezká a nebezpečná křesílka a stolky z plastů. Jak by také ne, když venku...

Pergoly a altánky pro vaše zahrádky

K létu patří grilování a vůbec příjemná podvečerní atmosféra v zahradě. Máme-li zastřešené posezení, o to lépe. V opačném případě se nabízí několik možností....

Výběr článků

Načítám