Hlavní obsah

Desítky tisíc Rakušanů se rozloučily Haiderem

KLAGENFURT
Aktualizováno

Více než 30 000 lidí se v sobotu přišlo do jihorakouského Klagenfurtu rozloučit s bývalým korutanským hejtmanem Jörgem Haiderem, který zahynul právě před týdnem při automobilové nehodě ve věku 58 let.

Článek

Haider, který byl také předsedou pravicově populistického Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), byl velmi kontroverzním, v Rakousku však zároveň i uznávaným a oblíbeným politikem. Asi nejvýstižnější z mnoha hodnocení, která se objevují v rakouských médiích, říká, že "žil a zemřel jako popová hvězda".

Rakev zesnulého rakouského politika Jörga Haidera je vystavena ve vládní budově v Klagenfurtu.foto: ČTK/AP

Oficiální smuteční slavnost začala v budově korutanského zemského sněmu, kde byla rakev s Haiderovými tělesnými ostatky několik dnů vystavena. Pak se smuteční průvod za krásného podzimního počasí vydal centrem města na Nové náměstí, kde promluvilo osm řečníků, včetně sociálnědemokratického kancléře Alfreda Gusenbauera. Haiderovy oblíbené písně zazpívalo několik pěveckých sborů.

Gusenbauer, který vedl s Haiderem často ostré politické spory, pronesl na jeho adresu velmi smířlivou řeč. Konstatoval v ní, že Haider "byl výjimečný a nenechal nikoho chladným - v pozitivním i negativním smyslu". Ocenil jeho "cit pro to, co je důležité a co je třeba změnit, i když jeho odpovědi nenacházely vždy souhlas druhých".

Celé centrum Klagenfurtu bylo už od půlnoci zcela uzavřeno pro dopravu a v akci byla tisícovka policistů. Kromě kancléře se oficiálního rozloučení s Haiderem zúčastnil i rakouský prezident Heinz Fischer a většina členů vlády, stejně jako hejtmani všech zbývajících osmi spolkových zemí.

Na závěr se uskutečnil církevní obřad v místním dómu, při němž zaznělo Mozartovo Rekviem. Haiderovy ostatky budou odtud převezeny ke zpopelnění do Villachu a urna později uložena v rodinné hrobce v Bärentalu.

Haider se zabil ve svém služebním autě v noci na sobotu 11. října. Vyšetřování nehody ukázalo, že jel rychlostí nejméně 142 kilometrů za hodinu v místě, kde byla povolena pouze rychlost 70 kilometrů za hodinu, a navíc měl v krvi 1,8 promile alkoholu.

Některé okolnosti jeho smrti jsou dosud předmětem spekulací. Stále se například vyšetřuje, jak strávil poslední hodinu svého života. Už se ví, že po odjezdu ze společenské akce ve Veldenu navštívil ještě restauraci v Klagenfurtu. Co tam dělal a zejména proč tam vypil nezvykle mnoho alkoholu, je zatím záhadou.

Dohady vyvolává i skutečnost, že experti automobilky Volkswagen stále zkoumají vrak vozidla. Okamžitě se vynořily spekulace, že auto mohlo být úmyslně poškozeno, technici však zatím nic podezřelého nezjistili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám