Hlavní obsah

Za výšku dítěte v dospělosti nemohou vždy jen geny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pravidlem, že vysocí rodiče mají vysoké děti a naopak rodiče menšího vzrůstu menší děti. Vzrůst jedince ovlivňuje hned několik faktorů a přestože zde hraje důležitou roli genetika, nemusí být vždy tím rozhodujícím faktorem.

Foto: Profimedia.cz

O výšce dítěte v dospělosti se rozhoduje již v těhotenství.

Článek

"Tělesná výška patří mezi vlastnosti, které jsou ovlivněny více faktory. V její regulaci se uplatní několik různých genů. Patří sem například geny pro růstový hormon, geny ovlivňující proporce kostí a geny ovlivňující načasování uvolnění hormonů a dalších růstových faktorů," vysvětlují odborníci na serveru Rustovyhormon.cz .

Podle různých nezávislých výzkumů je výška v dospělosti ze 70 procent závislá na genech a na pohlaví. Vnější faktory jako je výživa a fyzická aktivita ovlivňují výšku z 30 procent.

O výšce dítěte se rozhoduje již v těhotenství  

Na výšku dítěte v dospělosti má vliv i výživa matky v průběhu těhotenství a během dětství nebo to, zda je dítě vystaveno v době před narozením cigaretovému kouři.

Důležité je i zdraví dítěte v dětství, zejména v období, kdy je růst nejintenzivnější. Obecně platí, že druhorozené děti jsou vyšší než prvorozené.

Vezmeme-li v úvahu výše uvedené faktory, znamená to, že již při početí má každý jedinec na základě dědičných předpokladů potenciál pro určitou výšku. Konečný vzrůst v dospělosti je ale ovlivněn působením dalších faktorů prostředí.

Souhrně lze tedy říci, že přestože má člověk ve svých genech naprogramováno, že bude vysoký, když bude jeho matka v těhotenství kouřit a nebo bude v dětství nějakým způsobem strádat, pak ve skutečnosti dosáhne mnohem nižšího vzrůstu.

Důležité je také pohlaví dítěte

Chlapci jsou většinou vyšší než dívky. Může za to testosteron, který zvyšuje nárůst svalové hmoty a růst kostí mnohem výrazněji než estrogeny u dívek. Nejlépe je to vidět u sourozenců, kteří mají velmi podobnou genetickou výbavu.

Přestože nelze jednoznačně říci jestli vysocí rodiče budou mít vysoké děti. Je velká pravděpodobnost, že pokud dítě nestrádá a neonemocní nějakou chorobou, dosáhne velmi podobné výšky jako jeho rodiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám