Hlavní obsah

Letadlo padalo dva kilometry zřejmě kvůli zapnutému počítači

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Úterní nehodu na palubě airbusu australských aerolinek Qantas Airways, při nichž několik cestujících utrpělo zlomeniny, mohlo způsobit zapnutí užitného elektronického zařízení jedním z pasažérů. Elektromagnetické vlny z přenosného počítače či herního přístroje pak interferovaly s autopilotem a letadlo se okamžitě prudce propadlo.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Stroje Qantasu na letišti v Sydney

Článek

Podle úřadů je to pravděpodobná verze, i když vyšetřování ještě neskončilo. Letadlo Qantasu bylo na cestě ze Singapuru do Perthu, když ve výšce přes jedenáct kilometrů začalo strmě padat asi 1 800 metrů.

„Bylo to strašné, nejhorší můj životní zážitek. Myslel jsem si, že umřu,“ řekl Jim Ford z Perthu. Přes padesát z celkem 313 lidí na palubě se zranilo, když je pokles vymrštil ze sedadel ke stropu. Někteří cestující, mezi nimi děti, utrpěli zlomeniny.

Letadlo muselo nouzově přistát na armádním letišti poblíž Exmouthu na severozápadě Austrálie. Úřady nejprve vyloučily lidské zavinění incidentu a uvedly, že letadlo mělo závadu kontrolního systému.

Úterní incident je posledním ze série problémů, do nichž se letadla Qantasu letos dostala. Let jednoho ze strojů skončil nedávno předčasně na Filipínách poté, co na palubě explodovala kyslíková láhev a došlo k protržení trupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám