Hlavní obsah

Záměna dětí: K testům DNA dohnala rodinu tchýně

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Před brněnským Krajským soudem pokračuje v pondělí spor o 12 miliónů korun, které požadují dvě rodiny, kterým byly na podzim 2006 vyměněny v Třebíčské nemocnici děti. Nemocnice nabídla každé z rodin po třech stech tisících korunách, což bylo odmítnuto.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Znesvářené ženy: Jaroslava Trojanová (vlevo) a její budoucí tchýně Hana Brožová.

Článek

Soudce Michal Ryška, který o výši odškodnění rozhodne, má v plánu vyslechnout několik svědků a psychology, kteří s rodinami po odhalení výměny pracovali. Rozsudek dnes ale určitě nepadne, soud bude čekat na výsledky znaleckého zkoumání, které nařídil jak na rodiče, tak děti. Znalci by měli pomoci s odpovědí na otázku, jak velkou újmu vlastně rodiny utrpěly.

Jako první předstoupil před soud Milan Smejkal, švagr jednoho z otců, Libora Broži. Právě Smejkal byl zřejmě jedním z hybatelů celé kauzy, neboť na tlak rodiny dostrkal Brožu až k testům DNA.

Švagr Libora Broži Milan Smejkal, který se stal tiskovým mluvčím rodin.foto: Právo/Petr Kozelka

„První, kdo pojal podezření, byla Liborova matka, které se zdálo, že holčička není na Libora podobná. Já jsem pojal pochybnosti asi po třech měsících, tchýně to s námi pořád řešila, jak to vidíme a jestli je to dítě vůbec Liborovo. Nakonec jsem si s Liborem sedl nad lahvinkou a domluvili jsme se na testech DNA,“ líčil Smejkal začátek odhalení výměny.

Když došly výsledky, byl to šok. Ukázaly, že Broža není otcem dítěte, které měl se svou partnerkou Jaroslavou Trojanová doma. „Byl jsem u toho, když Libor otevřel obálku s testy. Když uviděl výsledky, začal se smát a říkal, že tomu nevěří. Byli u toho i jeho rodiče, kteří ale testům věřili a brečeli, zvlášť Liborův otec říkal, že nemá ani vlastního vnuka,“ řekl soudci Smejkal.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Útoky kvůli nevěře

Broža i jeho rodina pak začali Trojanovou napadat a obviňovat ji z nevěry. Situace nakonec dospěla až k soudu s žalobou o popření otcovství. „Libor po ní pořád chtěl, aby se přiznala, že tu pravdu unese. Jenže pak přišly výsledky od soudu, které ukázaly, že došlo k výměně. Potom jsem se ujal role jakéhosi tiskového mluvčího, abych je ubránil před zájmem médií,“ uvedl Smejkal.

Jaroslava Čermáková (vlevo) a Jaroslava Trojanová u soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

„Podle mě už ženský nebudou nikdy spokojené. Vím, že Jarka Trojanová pořád Nikolku miluje. Libor to je chlap, ten je rád, že má doma své dítě,“ dodal Smejkal.

Jako další předstoupila před soud Hana Brožová, matka Libora Broži a zřejmě i budoucí tchýně Jaroslavy Trojanové. Před její výpovědí požádala Trojanová, aby nemusela být přítomna u její výpovědi. Obě ženy se zřejmě nemají rády. Trojanová asi Brožové nemůže zapomenout, že jí obviňovala z nevěry a nevěřila jí.

„Když se vrátili z nemocnice a uviděla jsem to dítě, tak mě napadlo, že není Liborovo. Dokonce jsem se dívala na jeho fotky, když byl malý. Nemohla jsem spát, po nocích jsem brečela. Pak jsem řekla Liborovi, že chci znát pravdu, jestli je to jeho vlastní dítě. Chtěla jsem, aby šel na testy DNA, to byl můj nápad. Chodila jsem s kočárkem po vsi a nikdy se nestalo, že by někdo řekl – to je celý táta,“ přiznala Brožová.

Když se přišlo na záměnu, byla Brožová jasně pro výměnu. „Chtěla jsem, aby měl svoje dítě. A Libor taky, nebylo to pro něj těžké rozhodování. Syn je nyní velice spokojený, moc malou miluje a my také. Paní Trojanová ale moc spokojená není, pořád na malou myslí, co dělá,“ připustila Brožová s tím, že Trojanová zřejmě dává Brožové částečně vinu za vzniklou situaci.

Psycholožka proslavená radou s "hrobečkem" mluvila jako poslední

Jako poslední předstoupila před soudce psycholožka Olga Hynková, která se v kauze proslavila radou Jaroslavě Trojanové, aby se s výměnou dětí vyrovnala pomocí malého hrobečku, kam by symbolicky pohřbila své vyměněné dítě.

„První setkání rodin proběhlo celkem v klidu, paní Čermáková navrhovala rychlou výměnu, paní Trojanová kroutila hlavou a říkala, že by bylo nejlepší, kdyby k tomu nikdy nedošlo. Broža prohlašoval, že chce svoje dítě,“ prohlásila psycholožka s tím, že výměna dětí byla jedinou diskutovanou variantou.

„Trojanová nesla těžce, že se ji nikdo neomluvil za obvinění z nevěry. Prý se v rodině pana Broži necítí dobře a že by nejraději odešla, ale partner je hodně vázaný na rodinu. On jí sice podle jejich slov ublížil, ale ona chtěla pokračovat ve vztahu. Abych ji pomohla s odchodem Nikolky, uváděla jsem jí příklady matek, kterým zemřelo dítě a jak na to reagovaly – že se třeba vyčlení místo na zahradě, kam lze nosit květiny a podobně, vybrečet se tam, o vykopání hrobečku ale nebyla řeč,“ vysvětlila Hynková.

Jednání bude pokračovat 22.října dalším dokazováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám