Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrap na světě by měl pokořit kilometrovou hranici

Novinky, lap

V Dubaji plánují další mrakodrap s názvem Nekheeel Tower. Mrakodrap bude přes jeden kilometr vysoký a bude mít více než 200 podlaží. Převýší tak zatím nejvyšší existující mrakodrap Burj Dubaj, který měří 818 metrů. Teplota v atmosféře na vrcholu by měla být o 10° Celsia nižší než teplota u země.

Článek

Mrakodrap se bude tvořen čtyřmi budovami spojené v jednu konstrukci. Nekheel Tower bude obklopen asi čtyřiceti dalšími mrakodrapy ve výšce 20 až 90 poschodí. Komplex bude poskytovat 55 000 bytových rezidencí a kanceláře pro 45 000 osob.

Projekt počítá s 250 000 m2 pro nemocnici a hotel, pro obchody vyčlenili 950 000 m2. Součástí bude také vnitřní promenáda dlouhá přes 10 kilometrů s mosty a kanály. Celý mrakodrap bude zabírat více než 270 hektarů.

„Nový mrakodrap signalizuje světu to, že Dubaj má podobu jako žádné jiné místo na Zemi,“ říká sultán Ahmed Bin Sulayem, předseda společnosti Dubai World, která je mateřskou společností developerské firmy Nakheel.

Výška budovy představuje průkopnický design

Společnost Nakheel je známá díky projektu Palm Jumierah, který představuje ostrov z několika budov. Ten rozšiřuje pobřeží Dubaje o 30 kilometrů a vytváří tak neuvěřitelné možnosti.

„A co víc, kilometrová výška budovy představuje neuvěřitelný průkopnický design. Boříme hranice udržitelného designu,“ pyšní se Chris O´Donnell z managementu developerské firmy.

Podle O´Donnella projekt Nekheel Toweru zabere dalších deset let, možná i více, než bude dokončen.

:. Zatím nejvyšší mrakodrap Burj Dubaj, který měří 818 metrů.

:. Zatím nejvyšší mrakodrap Burj Dubaj, který měří 818 metrů.foto: sizzledcore.com

Dubaj byla kdysi tichá rybářská vesnice, která se živila lovem perel. Nyní je domovem největších nákupních středisek, nejvyšších budov, a to nejen v Arabských emirátech ale na celé planetě. Teplota se v Dubaji přitom běžně pohybuje nad 40°C.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Pankráci se chystá další mrakodrap

Na pražské Pankráci možná vyroste nová výšková budova, nesoucí poetický název Ledová věž. O její stavbu na rohu křižovatky ulic Na Strži a Budějovická usiluje...

Výběr článků

Načítám