Hlavní obsah

VIDEO: Burzy se po propadu dostávají do zisků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Stabilizační plán americké vlády pro potácející se finanční sektor v hodnotě až 700 miliard dolarů v pondělí krachl. Sněmovna reprezentantů jej odmítla. Akcie na Wall Street šly okamžitě dolů. Trhy zažily největší propad za posledních dvacet let. Pražská burza zaznamenala největší propad za deset let.

Článek

Otřesy pocítily po úterním otevření okamžitě asijské trhy, některé burzy ale ztráty zcela smazaly a skončily v zisku.

Ztráty na amerických burzách po hlasování ve Sněmovně reprezentantů byly okamžité a velké. Dow Jonesův index klesl o téměř sedm procent. Vyjádřeno body to byl vůbec největší jeho pokles v dějinách. Další indexy včetně Nasdaqu se v procentech propadaly ještě víc - o 9,14 procenta.

Pražská burza začala v úterý obchodovat největším propadem od roku 1998. Hlavní index se propadl téměř o 6,79 procenta na 1123,7 bodu. Po úterním propadu burza začala opět růst a před desátou hodinou ztrácela čtyři procenta.

Pokles zaznamenaly i tři největší pilíře nynějšího amerického bankovního sektoru. Akcie Bank of America oslabily o téměř 18 procent, Citigroup a Goldman Sachs o víc než 12 procent. S poklesem kurzu dolaru se ceny zlata na světových trzích přiblížily rekordní výši. Jen cena ropy poklesla o jedenáct dolarů na něco přes 96 USD.

Kvůli propadům se dokonce v úterý zastavilo obchodování na ruské burze. Důvodem je opět rychlý propad akcií.

V USA už zkrachovalo 14 bank

Ve Spojených státech už tento rok zkrachovalo čtrnáct komerčních bank. Poslední v řadě byla Wachovia, kterou v pondělí koupila Citigroup. Třiatřicet procent Američanů si podle průzkumu Gallupova ústavu myslí, že ekonomika země je v depresi.

Na zamítnutí finanční injekce do finančního sektoru USA americkými zákonodárci a další ztráty na tamních burzách reagovaly v úterý hned po otevření i asijské trhy. Pár hodinách po začátku obchodování měly ztrátu až pět procent.

Debata o podobě záchranného balíku pokračuje

V USA pokračuje debata ohledně efektivního dalšího postupu. Všichni se shodují, že plán pomoci musí přijít co nejdříve a Kongres o jeho podobě začal hned jednat. Prezidenta George Bushe hlasování zákonodárců zklamalo, slíbil však, že i on bude pokračovat v úsilí, aby se problémy okamžitě řešily. Ještě v pondělí obvolával republikány, kteří pro jeho plán nehlasovali. A těch bylo víc než dost, dvě třetiny ve Sněmovně zastoupených.

Políček neuštědřili ale jen Bushovi, nýbrž i spolustraníkovi McCainovi, který chce Bushe příští v úřadu nahradit. McCain plán pomoci podporoval a jeho nepřijetí naznačuje rozkol v republikánských řadách, který jistě měsíc před volbami není pro stranu žádoucí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám