Hlavní obsah

Tři nadšenci prosadili, že se z vrchu ve Walesu stane hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Trojici nadšenců se podařilo přesvědčit britské úřady, že jeden z kopců ve Walesu je dostatečně vysoký na to, aby byl v mapách označován jako hora. Podle oficiálních kritérií britských úřadů měřil kopec Mynydd Graig Goch v národním parku Snowdonia 1998 stop (608,99 metrů), což je o dvě stopy méně, než aby mohl být kvalifikován jako hora.

Článek

Nadšení turisté John Barnard, Myrddyn Phillips a Graham Jackson byli přesvědčeni, že Mynydd Graig Goch je více než jen obyčejný kopec. Od jedné švýcarské firmy si proto vypůjčili potřebnou techniku. Zjistili, že vrchol leží ve výšce 2000,5 stopy, a splňuje tudíž podmínku pro to, aby se stal horou. Tuto skutečnost bude odrážet již nová oficiální mapa, která bude na internetu k dispozici během několika měsíců.

Od povýšení hory si slibují, že přitáhne turisty

Phillips si od povýšení Mynydd Graig Gochu slibuje, že přitáhne turisty, uvádí agentura AP. Podle něho má Wales koneckonců novou horu, kterou je možno zdolat. On a jeho přátelé chtějí přeměřit i jiné vrcholy ve Walesu a Skotsku. Nevylučuje proto, že se jim podaří zjistit, že tyto části Velké Británie jsou daleko hornatější, než se doposud předpokládalo.

Kvůli novým a přesnějším měřícím zařízením se oficiálně stanovené výšky vrchů a hor občas mění. To potkalo i nejvyšší vrchol světa Mount Everest, který oproti prvním výpočtům z roku 1856 o několik metrů "povyrostl".

Reklama

Související témata:

Související články

Jak cestovat s dětmi a nezbláznit se z toho

Stalo se vám o prázdninách, že jste vyrazili na dovolenou s dětmi a dopadlo to rodinnou katastrofou? Kolikrát jste pak v hotelu nebo na procházce kolem památek...

Výběr článků

Načítám