Hlavní obsah

Srí Lanka je rájem nejen pro fotografy

Právo, Bohuslav Borovička

Málokde je na tak malé ploše prostředí natolik rozmanité, jako na Srí Lance. Tropické pobřeží, deštné pralesy, středomořské klima i vegetace v horách.

Foto: Profimedia.cz

Na pobřeží, dlouhém 1600 kilometrů, jsou nejkrásnější pláže v okolí města Trincomalee na jihovýchodě země.

Článek

Ostrov je fotografickým rájem nejen pro svou nefalšovanou exotiku, ale i proto, že místní lidé se fotografují rádi. Nevyžadují bakšiš, neházejí kameny, ale ochotně a trpělivě pózují před objektivem.

Se Srí Lankou nebo s Cejlonem (místní obyvatelé běžně používají oba názvy) si matka Příroda opravdu pohrála. Dala ostrovu tvar perly a našla mu místo kousek nad rovníkem, kde se teplota vzduchu i okolního moře pohybuje celý rok kolem 27 stupňů.

V kraji Nuvara Elija, kde se v nadmořské výšce kolem tisíce metrů pěstuje nejlepší čajovník, ale znají i jinovatku a teploty tam mohou klesnout až na deset stupňů.

Nejen pláže stojí za návštěvu

Na pobřeží, dlouhém 1600 kilometrů, jsou nejkrásnější pláže v okolí města Trincomalee na jihovýchodě země. Turisticky nejnavštěvovanější je ale oblast na jih od metropole Kolomba, směrem ke Galle.

Tam je největší výběr hotelů a odpočinkových komplexů s příslušnými službami. Strávit dovolenou na Srí Lance jen na sluncem a mořem zalité pláži, by ale byla věčná škoda.

Rybaření na Srí Lance může někdy být i trochu nepohodlné.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Jedním z mnoha míst, která by měl člověk navštívit, je někdejší metropole Kandy. Za svůj význam vděčí hlavně Buddhovu zubu, jednomu ze dvou, které se podařilo vyhrabat z popela hranice, na níž Učitelovo tělo shořelo. Zub má svůj chrám, je denně třikrát uctíván a Kandy je díky němu jedním ze svatých míst pro všechny buddhisty.

Otcovražda potrestána bratrovraždou

Královským městem byla po dvě desetiletí i Sigiríja. V roce 477 n. l. zamordoval princ Kasijapa svého královského otce a zmocnil se trůnu. Tušil, že mu to jen tak neprojde, a tak si nechal postavit sídlo na nepřístupné Lví skále.

Měl tam paláce, bazény s vodotrysky, zahrady, galerii svých konkubín, z níž se část nádherných fresek dosud zachovala. Po otcovraždě následovala bratrovražda, Kasijapu ztrestal jeho starší bratr a skálu, poznamenanou tolika hříchy, všichni obloukem obcházeli. Našli ji až britští archeologové v 19. století.

Dalším z míst, kam pravidelně putují návštěvníci Srí Lanky, je Polonaruva. I ta bývala kdysi královským sídlem. Zůstal z něj areál buddhistických a hinduistických chrámů, mnoho pověstí a 13 metrů dlouhá socha ležícího Buddhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do Sidi Bou Said v Tunisku

Krásná Angelika se dostává do zajetí mocného sultána. Bičována, ohrožována muži a ženami žije v luxusním paláci uprostřed modrobílého městečka. Filmaři...

Výběr článků

Načítám