Hlavní obsah

Horolezecká instruktorka se zřítila u přehrady ze skály

Právo, hon
KRUŽBERK

Lezecká instruktorka se ve čtvrtek zřítila z cvičné lezecké skály nedaleko přehrady Kružberk na Opavsku. Třiačtyřicetiletá žena při pádu utrpěla těžká zranění a vrtulník ji přepravil do ostravské fakultní nemocnice. Informaci o pádu ze skály dostali záchranáři v deset hodin dopoledne.

Článek

„Skála pod hrází přehrady je často využívána horolezci jako cvičný lezecký terén. Ke zraněné přijela jako první posádka sanitního vozu. Ukázalo se, že k pádu instruktorky došlo z výšky zhruba pěti metrů,“ řekl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Žena z Brna byla při vědomí a se záchranáři komunikovala. „Lékař zjistil poranění hlavy a horní končetiny, dále hrudníku a pánve,“ dodal Humpl.

Podle mluvčí opavské policie Dagmar Schindlerové žena těsně před pádem připravovala lezecký terén pro středoškolský horolezecký kurs. „Pravděpodobně udělala chybu při navazování uzlů a spadla dolů. V té době byl na místě ještě její kolega, žádní žáci při události nebyli,“ řekla mluvčí.

Záchranáři pacientce přiložili krční límec a zafixovali ji do vakuové matrace. Následoval transport do nemocnice, kde je žena nyní hospitalizovaná. Její stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.

Reklama

Výběr článků

Načítám