Hlavní obsah

Fritzl chce vydělat na pronájmu domu se sklepem, kde věznil dceru

Novinky, ČTK, aš, Daily Telegraph

Josef Fritzl, která po 24 let věznil ve sklepě svou dceru s zplodil s ní sedm dětí, plánuje vydělat na svém případu. Nejenže se chystá sepsat paměti, ale ještě míní pronajímat dům se sklepem, kde věznil dceru. Doufá, že získá deset miliónů eur (čtvrt miliardy korun).

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

Fritzl už najal druhého právníka k advokátovi Rudolfu Mayerovi, který jej hájí u soudu, kde se zpovídá ze znásilnění, incestu, omezování osobní svobody a zabití dítěte, které po porodu ve sklepení zemřelo.

Prominentní vídeňský právník Karl Bernhauser má hledat nájemníky, které by hrůzná minulost domu spíše přitahovala. V pronájmu bytů v jeho domě mu podle rakouského deníku Kronen Zeitung nic nebrání. Jiné je to u sklepa, který do konce soudního procesu musí zůstat uzavřen kvůli důkazům.

Dosavadní nájemníci se po odhalení případu odstěhovali. „Nemohli bychom dál žít vedle sklepení, kde se mučilo. Každý den bychom si to připomínali. To je důvod, proč nechceme nic jiného než se odstěhovat a s dětmi začít někde jinde nový život,“ uvedl bývalý nájemník.

Za pronájem by Fritzl rád utržil šest miliónů eur. Další čtyři mu přislíbil britský bulvár za paměti, kde by podrobně vylíčil, co se ve sklepě dálo. "Jméno Fritzl už se stalo jakousi obchodní známkou a on se z toho snaží vytěžit co nejvíc," napsal k tomu britský deník Daily Mirror.

Na případu se snaží vydělat i další lidé. Již na začátku srpna vyšla v Londýně první kniha o případu nazvaná Dům hrůzy, jejímž autorem je Nigel Cawthorne. Brzy se na trhu objevila další, kterou Alan Hall nazval Monstrum. Kolem knih se okamžitě rozhořely právní spory mezi advokáty obětí a Josefa Fritzla. Fritzlovi advokáti mají podniknout i právní kroky vůči médiím, která porušila jeho práva.

Fritzl měl s dcerou sedm dětí. Lisa (16), Monica (14) a Alex (12) byli vybráni, aby s ním a jeho manželkou Rosemarie a zároveň jejich babičkou žili v horním bytě. Kerstin (19), Stefan (18) a Felix (6) sklepení nikdy neopustili a nikdy nespatřili sluneční svit. Felixovo dvojče zemřelo krátce po porodu a Frizl jeho tělo spálil.Případ byl vyzrazen v dubnu poté, co Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice.Vyšetřovatelé by chtěli zahájit soud s Fritzlem ještě do konce roku. V současnosti zvažují, zda je průchodné obvinit ho i ze zabití dvojčete . Fritzlovi by tak hrozilo až 24 let za mřížemi. Zabití bude ale vzhledem k nedostatku důkazů těžké dokázat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám