Hlavní obsah

Jak správně přestěhovat pokojové květiny

Novinky, L. Valničková, časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stěhujete se a přemýšlíte, jak přemístit pokojové květiny, aniž byste je poškodili? Poradíme vám, jak to udělat co nejšetrněji.

Článek

Menší do krabice

Aby vaše rostliny vydržely celé stěhování, musíte je na cestu dobře připravit. Jednotlivé květináče zabalte do novin a horní část přelepte lepicí páskou. Tak budete mít jistotu, že substrát převezete i s rostlinou. Jednotlivé nádoby s květinami naskládejte do kartonové krabice, ve které je snadno přenesete do auta. V novém domově jim vyberte stanoviště, které bude odpovídat jejich požadavkům. Pokud musejí ještě zůstat na nějakém provizorním místě, buďte opatrní a pamatujte na to, že radikální změna prostředí může vést k šoku a tím i k uhynutí rostliny.

Větší převázat

Převoz velkých rostlin je komplikovanější. Pokud to necháte na stěhovací službě, nemusíte mít strach. Stačí, když zajistíte, aby se při převozu nevysypala zemina z nádoby. Na to budete potřebovat igelitovou tašku a provázek - do tašky vsunete květináč a pevně utáhnete provázkem. Pokud má rostlina velké nebo hustě vyrůstající listy, také je obtočte provázkem, aby se nepolámaly. Svázaná rostlina se bude také snáze přenášet z místa na místo. Po přenesení ji opatrně uvolněte a postavte do polostínu, tak se nejlépe vzpamatuje. Později ji osprchujte, nebo jí alespoň otřete listy, aby se zbavila prachu z převozu.

Ilustrační foto

V zimě zabalit

V zimním období musíte rostliny dobře zabalit, aby po vynesení z teplého prostředí neprochladly. I krátké přenášení v chladném prostředí stačí na tepelný šok, jehož vlivem opadají listy nebo poupata. Zabalte proto květiny do igelitu nebo novinového papíru. Na novém místě je hned rozbalte a nechte aklimatizovat.

Ilustrační foto

Dobře zalít

Aby rostlina vydržela převoz, musíte ji zalít. Substrát nezůstane sypký a rostlina nebude trpět suchem. Pokud přece jen zvadne, ujistětete se, že je substrát skutečně suchý, mohla také zvadnout po přemokření nebo jiném poškození. Pokud vodu skutečně potřebuje, přeneste ji na chladnější místo bez přímého slunce a květináč ponořte do nádoby s vlažnou vodou. Je-li kořenový bal tak vyschlý, že plave, musíte ho zatížit třeba kamenem. Asi za 20 minut květináč vyndejte a nechte přebytečnou vodu asi 10 minut odtékat. Zlepšení by se mělo projevit do hodiny.

Reklama

Související články

Přírodní kořenové čistírny

V přírodních čistírnách odpadních vod jsou využívány přirozené biochemické procesy, probíhající ve vodním a mokřadním prostředí, k odstraňování znečišťujících...

Drobné ostružiny na zahradě

Od poloviny 20. století se na zahrádkářském trhu objevují mezidruhoví a mezirodoví kříženci drobného ovoce, nabízející chutné plody. Josta a Nigrolárie jsou...

Udělejte svému trávníku dobře

Komerční článek - Také se vám už stalo, že trávník, na který jste byli tak pyšní, pravidelně ho sekali do podoby příjemného měkkého koberce, náhle začal...

Výběr článků

Načítám