Hlavní obsah

Trh s byty se dramaticky proměňuje

Právo, Jana Hanušková, Jakub Mračno
PRAHA

Zdražení nájemného od prvního ledna až o 46 procent v městských bytech, které je dosud měly regulované, ale i zastavení růstu cen za nové byty nebo zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. To vše dramaticky zamíchalo s realitním trhem v Praze.

Článek

Pokud jde o prázdné obecních byty, má jich metropole letos rekordní počet. Od roku 2003 se tak v první polovině tohoto roku uvolnilo vůbec nejvíc městských bytů.

„Celkem 194 bytů do konce června získal bytový odbor k dalšímu využití pro sociálně slabší Pražany, kteří čekají na nové bydlení. Je to způsobeno přísnějšími pravidly, která jsme v rámci bytové politiky přijali. Svou roli v tom sehrála zřejmě i deregulace nájemného, kdy už se lidem nevyplatilo držet si více bytů,“ vysvětlil situaci radní pro bytovou politiku města Jiří Janeček (ODS).

Nájemní byty v majetku města letos vraceli nájemníci nejčastěji z vlastní iniciativy. Část se jich ale městu vrátilo i od dlužníků, případně těch, kteří porušili jiná pravidla daná nájemní smlouvou.

"Přes dvě třetiny uvolněných bytů bylo malometrážních o ploše do 50 metrů čtverečních. Právě o tyto byty je největší zájem u lidí, kteří mají problémy s deregulací nájemného,“ dodal Janeček.

Ceny některých bytů by měly klesnout

Nejvíce městských bytů se uvolnilo v městské části Praha 9 (35), dále v Praze 8 (34), Praze 14 (29), v Praze 10 (26) a v Praze 5 (17). Vrátily se ale i byty v lukrativních lokalitách města, včetně centrální oblasti Prahy 1. Asi 120 bytů je podle magistrátu nyní připraveno k dalšímu pronájmu podle standardních pravidel.

Další část jich byla vyčleněna pro určité kategorie žadatelů, například seniory, nebo mladé lidi, kteří vycházejí z dětských domovů. V centru města uvažuje o tom, že opustí svůj byt, i řada lidí, kteří bydlí v soukromém domě s majitelem. „Bez poplatků budu od ledna platit deset tisíc, tak se přestěhuji do bytu po mladším synovi,“ říká třiašedesátiletá paní Gabriela, která čtyřicet let bydlela na Vinohradech. „Majitelka můj tři plus jedna určitě dobře zpeněží,“ dodává.

Problém najít byt by tak neměli mít ani ti, kdo jsou ochotni investovat do vlastního bydlení. Dobrá zpráva je, že podle realitních makléřů ceny bytů v některých případech nejen dramaticky neporostou, ale někde dokonce klesnou. Bude to např. u starších panelových bytů, které neprošly rekonstrukcí, případně jsou v méně zajímavých lokalitách města.

Developeři v Praze však dál nabízejí i projekty, které jsou určeny pro bohatší klientelu. Mohou si to ve městě, kde jsou nejvyšší průměrné příjmy na obyvatele v Česku, dovolit. Kolaudací v minulých dnech prošel např. projekt Pod Hanspaulkou v Dejvicích, kde se ceny největších bytů dostaly na víc než 12 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám