Hlavní obsah

VIDEO: Nemocnice musí zaplatit za smrt novorozence dalších 800 tisíc

Právo, Novinky, ČTK, pno, pko
BRNO
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v pátek přiznal rodině Slavíkových z Havířova finanční odškodné ve výši 800 000 Kč za tragickou smrt jejich tříměsíční dcery Nely v brněnské fakultní nemocnici. Odškodné vyplatí nemocnice, která se také musí omluvit rodičům za smrt dítěte. Rodiče žádali tři milióny korun. Již zaplacených 700 tisíc rodině nestačilo.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Matka vchází do soudní síně.

Článek

Soud rozhodl, že nemocnice je povinna zaplatit každému z rodičů Slavíkových 400 000 korun.

Rodina požadovala finanční satisfakci za to, že se její dcera Nela vážně popálila po operaci. Vyhřívací poduška, na kterou ji lékaři položili, jí způsobila smrtelné popáleniny na čtyřiceti procentech těla.

Tragédie se stala 6. dubna 2006. Novorozenec byl po zákroku umístěn na vyhřívací podušku. Zařízení následně způsobilo dítěti popáleniny druhého a třetího stupně na 40 procentech těla. Děvčátko záhy zemřelo.

Nemocnice již uhradila rodině bezmála 700 000 korun jako odškodné. Policie nezjistila, že by byl za smrt dítěte někdo trestně odpovědný. Kriminalisté proto případ odložili.

Advokát rodiny u soudu mimo jiné řekl, že uvedená vyhřívací podložka se neměla u kojence vůbec použít. Podle něj lékaři dívku operovali přes hodinu a nikdo si popálení nevšiml. Lékaři tvrdí, že dívku kontrolovali stejně, jako funkčnost podložky.

Reklama

Výběr článků

Načítám