Hlavní obsah

VIDEO: Účastníci festivalu bombardovali Václava Havla politikou

Právo, Vladislav Prouza
TRUTNOV

Výkvět českého disentu uprostřed s Václavem Havlem zvěčnil v sobotní podvečer na originální fotografii aspirující množstvím vyfocených lidí na zápis do knihy rekordů trutnovský fotograf Jiří Jahoda. Kulisu fota nazvaného Spiklenci dělalo disidentům hodně přes deset tisíc účastníků 21. ročníku festivalu Open Air Music v Trutnově.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kulisu na skupinové fotografii tvořilo bývalým disidentům přes deset tisíc lidí.

Článek

Lístků letos posledního českého Woodstocku pořádaného na trutnovském Bojišti prodali pořadatelé okolo dvaceti tisíc. Všechny příznivce festivalu věnovanému obětem invaze vojsk Varšavské smlouvy před čtyřiceti lety objektiv nezabral. Stisk spouště speciálně upraveného fotoaparátu doprovázel autentický záznam relace tehdejšího Československého rozhlasu z 21. srpna 1968 oznamující vpád okupačních vojsk do Československa znamenající konec nadějí a začátek mnoha lidských tragédií.

Absurditu normalizace přiblížila na festivalu nynějším dětem českého Woodstocku Havlova hra Audience popisující dramatikovu zhruba roční éru dělníka v trutnovském pivovaru. Postoj Západu k srpnové invazi označovaný za laxní ztotožnil Havel s nutností českého národa umět si poradit.

Kulisu na skupinové fotografii tvořilo bývalým disidentům přes deset tisíc lidí.foto: Právo/Vladislav Prouza

"Mladým komunistům doporučuji číst bez zaujetí správné knihy třeba Solženicina. Vládci komunistických režimů byli zločinci, počínaje Leninem, který telefonicky nařizoval koho popravit," odpověděl v diskusi s účastníky festivalu Havel, jemuž v Trutnově nikdo neřekl jinak než pane prezidente.

Havel opět podpořil radar

Exprezident zároveň přirovnal nynější situaci v Gruzii ohrožované ruskými vojsky k českému srpnu 1968. "Myslím, že mnoho staletí existuje takový ruský problém, že Rusko přesně neví, kde začíná a končí. Přepadení Gruzie dává jasnou zprávu o povaze putinovského režimu, který je mnohonásobně sofistikovanější než komunismus za Brežněva," prohlásil Havel, který opět podpořil záměr USA postavit v Brdech radarovou základnu.

Podpisem na obnaženou paži zakrátko počastoval mladíka, který měl na triku výmluvný emblém Ne základnám. "Donášení na kamarády nelze ospravedlnit. Lze to však z hlediska psychologického a tehdejší doby pochopit," odpověděl Havel na dotaz, co říká na postoj folkařů Jimiho Čerta nebo Jarka Nohavici, kteří se podle jednoho z tazatelů nepostavili ke své údajné spolupráci s komunistickou státní tajnou bezpečností (StB) čelem.

Pravidelný návštěvník českého Woodstocku Václav Havel. foto: Právo/Vladislav Prouza

"Nelze to chápat černobíle. Vzpomínám, když mi onehdy pánové z této instituce přinesli po výslechu protokol, říkal jsem si, jak jsem jim to nandal. Když jsem tentýž protokol četl po letech, zhrozil jsem se jaká slova, která bych dnes nikdy nevyslovil, jsem říkal," dodal Havel.

Bojiště naposledy

Festival Open Air Music, jehož první ročník v roce 1987 rozprášila StB dřív než začal, dozpívá v neděli v přírodním amfiteátru Bojiště zřejmě labutí píseň. Woodstock chtějí pořadatelé napříště přesunout do rozlehlé lokality bývalého cvičiště Sovětské armády uprostřed lesů kousek za Trutnovem. "Věřím, že přesunem na jiné místo festival neztratí svoji identitu," podotkl Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám