Hlavní obsah

USA plánují převzít velení nad veškerými operacemi v Afghánistánu

– LONDÝN/WASHINGTON
Novinky, rei

Spojené státy plánují příští rok převzít kontrolu nad veškerými vojenskými operacemi v Afghánistánu. USA jsou frustrovány neúspěchem jednotek Severoatlantické aliance v boji proti povstalcům z hnutí Tálibán a plánují navýšení počtu svých mužů, tak jak to loni udělaly v Iráku, napsal britský deník The Times s odvoláním na armádní zdroje.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Podle listu vznikají plány na vyslání dalších tisíců Američanů s tím, že pro amerického generála bude ustavena funkce vrchního velitele pro Afghánistán, tak jako v Iráku. Pentagon prý prosazuje stálé a jednotné velení a na jihu země chce na vedlejší kolej dostat Nizozemce a Kanaďany.

Operace na afghánském jihu Nizozemci a Kanaďané v současnosti kontrolují střídavě s Brity, v regionu mají také nejvíc vojáků. Od října příštího roku, poté, co Británie převezme velení od Nizozemska, by je měli zajišťovat už jen Britové a Američané.

Konečná rozhodnutí sice padnou na administrativu nového amerického prezidenta, jenž bude inaugurován v lednu, už ale existují plány na posílení o další tři bojové brigády, tedy o osm až dvanáct tisíc vojáků. Oba nejvážnější kandidáti na prezidentský úřad Barack Obama a John McCain plán podpořili.

Pod americkou kontrolu by měly být zařazeny i speciální koaliční síly, které v Afghánistánu operují nezávisle na velení NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám