Hlavní obsah

Polsko se dohodlo s USA na protiraketovém štítu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA
Aktualizováno

Polsko se s USA ve čtvrtek dohodlo na umístění antiraket. Oznámil to polský premiér Donald Tusk. Spojené státy ustoupily Polsku a přislíbily větší vojenskou pomoc. Mezi jiným dodají Polsku rakety Patriot, které umožní polské území bránit proti balistickým raketám krátkého a středního doletu.

Článek

Na území Polska má být umístěno deset střel GBI, které jsou schopné ničit nad atmosférou nepřátelské balistické rakety. Radar, který bude antirakety navádět, má být umístěn v Brdech. Na oplátku dostanou Poláci rakety typu Patriot, uvedla polská agentura PAP. Rakety Patriot jsou schopné ničit i balistické střely krátkého a středního doletu v poslední fázi letu, což antirakety GBI neumí. Prohloubí se také spolupráce obou zemí ve vojenské oblasti.

Američtí vyjednávači vedení Johnem Roodem souhlasí s polskými požadavky větší vojenské spolupráce. "Dokument bude obsahovat prohlášení o spolupráci americké armády v případě, že na Polsko zaútočí třetí země," uvedl diplomatický zdroj agentury Reuters.

Rozhovory o umístění amerických antiraket GBI v Polsku už několik měsíců vázly. Poláci požadovali několikanásobně větší objem vojenské pomoci ze strany USA, než k jaké se byly ochotné Spojené státy zavázat. Polsko žádalo výraznou modernizaci své armády.

Dohodu urychlil ruský vpád do Gruzie

Po intervenci ruských vojsk v Gruzii polský premiér Donald Tusk dal najevo ochotu slevit z polských požadavků a naznačil, že se dohoda přiblížila. V úterý se vyjednavači obou stran sešli ve Varšavě.

Premiér Tusk 12. srpna odvolal hlavního polského vyjednávače Witolda Waszczykowského poté, co ten v médiích přičetl odpovědnost za průtahy v jednání členům vlády. Vyjednávání poté převzal ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

"Finišujeme v našich jednáních. Dohoda je velmi blízko," řekl v podvečer agentuře DPA vysoký poradce polského premiéra Slawomir Nowak.

Rusko patří k velkým odpůrcům vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě. Polsko naopak patřilo k zemím, které nejvíce podporovaly Gruzii ve stávajícím konfliktu.

Raytheon MIM 104 Patriot

Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah.

Do výzbroje americké armády byly první patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.

Zatímco Spojené státy tvrdí, že štít je určen pro hrozbě z Íránu, Polsko se především snaží vybudovat systém ochrany před případným útokem ze strany Ruska, i když Rusové svoje rakety středního doletu zlikvidovali na základě mezinárodních dohod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám