Hlavní obsah

Bush se ostře pustil do Ruska za postup v Gruzii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush v pondělí ostře kritizoval vojenskou ofenzivu Ruska v Gruzii. Po příletu z Číny obvinil v projevu v Bílém domě ruskou stranu z "dramatické a brutální eskalace" konfliktu a zopakoval podezření USA, že Rusko usiluje o svržení gruzínské vlády. Akce Ruska ohrožují vztahy Moskvy se Spojenými státy a s Evropou, řekl.

Foto: Jim Young , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Rusko uskutečnilo invazi do suverénního sousedního státu a ohrožuje vládu zvolenou jeho lidem. Taková akce je v 21.století nepřijatelná. Jsem hluboce znepokojen zprávami, že ruské jednotky vstoupily na gruzínské území mimo zónu konfliktu, zaútočily na gruzínské město Gori a ohrožují gruzínskou metropoli Tbilisi," citovala prezidenta agentura Reuters.

Podle Bushe jsou i náznaky, že by ruské síly mohly brzy začít útočit na civilní letiště v Tbilisi. To by znamenalo "dramatickou a brutální eskalaci konfliktu", zdůraznil prezident.

Bush zopakoval podezření USA, že se Rusko snaží o násilné svržení prozápadní gruzínské vlády. Stejné nařčení vyslovil v předchozí den i velvyslanec Spojených států v Radě bezpečnosti OSN Zalmay Khalilzad.

Návrh na příměří Rusko odmítlo

Bush požaduje okamžité zastavení bojů v Gruzii, stažení ruských jednotek a obnovu stavu z 6. srpna, tedy před vypuknutím konfliktu. S návrhem, který Gruzii a Rusku předložili v pondělí zástupci Evropské unie, souhlasí gruzínský prezident Michail Saakašvili, Kreml ho ale odmítl. Ruské jednotky pak pronikly hlouběji do území Gruzie i mimo separatistické oblasti Jižní Osetie a Abcházie.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho k rezignaci.

Do Moskvy míří Sarkozy, zasedá Rada bezpečnosti OSN

Mezinárodní společenství naléhá na ukončení konfliktu a vyzývá obě strany k příměří. K poradě o dramatickém vývoji na jižním Kavkaze se na žádost Gruzie za zavřenými dveřmi sešla Rada bezpečnosti OSN.

V úterý také míří do Moskvy francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který naváže na pondělní snahy svého ministra zahraničí Bernarda Kouchnera a bude se snažit Rusy přesvědčit, aby boje zastavili. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pondělí avizoval, že se boje chýlí ke konci. Pak ale následovaly zprávy o ruském postupu na gruzínské hlavní město. Uplynulá noc však byla v konfliktních oblastech od pátku nejklidnější.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám