Hlavní obsah

Ředitel firmy: Most byl před srážkou s rychlíkem v klidu, posunovaly se jen vozíky

– STUDÉNKA

Ředitel stavební firmy Bögl a Krýsl, která těsně před páteční tragédií ve Studénce pracovala na mostu nad železniční koridorem, řekl Právu, že most před zřícením byl v klidu. Manipulovalo se jen s vozíky, po kterých se měl most dále nasouvat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dělníci odklízejí poškozený stožár.

Článek

Most byl podle něj zasunutý skoro celý. "V době, kdy k destrukci došlo, byl už čtrnáct hodin v klidu. S mostem se v tu chvíli nemanipulovalo a probíhaly přípravné práce na další část zpátečního posunu. Ten měl začít až večer," řekl ředitel Josef Krýsl.

Přípravné práce podle jeho slov spočívaly v tom, že posuvné vozíky, které jsou pod mostem, se po jednom přesouvaly ve směru dalšího posunu mostu. V té době se manipulovalo pouze s jedním z těch vozíků. Most jako takový se měl posouvat až večer.

Odmítl však komentovat to, zda se na mostu v době, kdy k mostu přijížděl vlak, zasahovalo do statiky mostu. "Byly by to spekulace," říká.

Zároveň však Josef Krýsl tvrdí, že jde o zcela běžný technologický postup. Podobným způsobem se firma podílela na opravě desítek dalších mostů a nikdy nebyly problémy.

"Tímto způsobem se v Česku opravuje řada jiných mostů. Ten starý most se prostě odsunul z pilířů pryč, potom se rekonstruoval, a následně se zasunul zpátky," popisuje Krýsl.

Lokomotiva zaklesnutá mezi vagóny.foto: Právo/Pavel Karban

Odklízení trosek pokračuje

České dráhy (ČD) kvůli policejnímu vyšetřování na několik hodin přerušily na některých místech odstraňování následků páteční nehody ve Studénce na Novojičínsku.

Kolem poledne ale už bylo odklízení trosek v plném proudu, policejní vyšetřovatelé postupně prohlíží zřícenou mostní konstrukci a předávají ČD další místa k odstranění následků, řekl mluvčí drah Ondřej Kubala. Informace o postupném uvolňování míst pro České dráhy uvedl také náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

"Probíhá ohledání místa činu a na místě jsou znalci, kteří zkoumají mostní konstrukci. Nemá to ale vliv na odstraňování následků nehody, nejsou zastaveny práce na odklízení trati," zdůraznil Kužel. Policie podle Kužela zatím nepustila dráhy jen na mostní konstrukci.

Podle náměstkyně ministra vnitra Lenky Ptáčkové Melicharové vyšetřovatelé pouze nechtěli, aby železničáři hýbali s troskami mostu, aby mohli soudní znalci zaměřit mostovku pro nutnou počítačovou rekonstrukci nehody.

"Tato operace je možná pouze za denního světla," vysvětlila. Na vyšetřování neštěstí, při kterém zahynulo sedm lidí a několik desítek bylo zraněno, pracuje dvacetičlenný tým policistů.

Podle mluvčí novojičínské policie Mirky Šálkové Michálkové policie nehodu vyšetřuje s podezřením na trestný čin obecného ohrožení. Byl vytvořen tým vyšetřovatelů, který provádí dokumentaci a výslechy hospitalizovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám