Hlavní obsah

Vyrobte si sami: Nosič na nářadí

Novinky, www.ceskykutil.cz

Máte pár kousků stále potřebného nářadí nebo třeba malířských potřeb a místo, aby byly pěkně pohromadě, padají na vás ze čtyř různých poliček? Vyrobte si jednoduché nosítko, kam se vám všechny pohodlně vejdou a je vyřešeno.

Článek
1. Jako materiál na výrobu nosítka nám poslouží smrková spárovka. Použít však můžeme i silnější překližku. Dno má velikost 50 x 30cm, boky 50 x 20cm. Dvě čela bedničky tvoří desky o rozměrech 30x30cm. Jejich rohy seřízneme pomocí přímočaré pilky.
2. V připravených čelech je zapotřebí vyvrtat otvory pro rukojeť. Pomocí úhelníku si přesně označíme osu procházející středem čela. Asi 4-5 cm od kraje označíme špičkou místo pro vrtání.
3. Aby otvor pro rukojeť byl přesný, změříme si vrták i kulatinku, ze které bude vyrobena pomocí posuvného měřítka. Otvor si můžeme zkusit na zkoušku vyvrtat do odřezků.
4. Není-li kulatinka příliš v otvoru volná můžeme pro ni vyvrtat otvor. Nezapomeňme že je zapuštěna pouze do půlky materiálu a neprochází jím skrz. Dbáme tedy na správnou hloubku vrtání.
5. Kulatinku na madlo můžeme zakoupit nebo použít například násadu od smetáku. Její nejběžnější průměr je cca 25 mm.Na vhodnou délku ji zakrátíme v pokosnici.
6. Abychom se o hrany čela nosítka neporanili, zakulatíme je. Můžeme použít přímočarou pilku nebo pásovou brusku s hrubší zrnitostí brusného pásu. Na něm hrany snadno zakulatíme.
7. Do dílů, tvořících boky bedýnky, si předvrtáme malým vrtáčkem vždy tři otvory pro vruty, kterými celou bedýnku sešroubujeme. Pro spojení použijeme vruty 4x60 se zápustnou křížovou hlavou.
8. Se zkoseným čelem zatím pevně spojíme pouze dva dlouhé boky nosítka na nářadí. Potom vložíme kulatinku a sesadíme druhé čelo .
9. Ze spodní strany pak připevníme dno celého nosítka. K připevnění použijeme stejné vruty jako na spojení celého nosítka. Jejich hlavy pečlivě zapustíme aby nám nedrhly o podlahu.
10. Ze dvou prkének si vyrobíme zásobník na dláta a šroubováky. Jedno prkénko je dlouhé jako je vnější šířka nosítka, druhé jako vnitřní šířka. Vzájemně je slepíme a zajistíme truhlářskými svěrkami.
11. Seřadíme si dláta šroubováky a vrtáky a ze slepených prkýnek pro ně vyrobíme pořadač. Nebudou se nám tak plést mezi ostatní nářadí nepoškodí se a nezraníme se o ně.
12. Několika různými průměry vrtáků pak do zásobníku vyvrtáme vhodné otvory. Nemáme-li vhodné vrtáky můžeme použít vrták s nastavitelným průměrem nebo malou vykružovací pilku.
13. Celé nosítko je připraveno, zbývá ho povrchově upravit. Nejprve strhneme všechny ostré hrany pilníkem a smirkovým špalíčkem. Na konečnou úpravu můžeme vybrat bezbarvý lak nebo mořidlo. Povrchovou úpravu provedeme ve dvou vrstvách. Jednotlivé nátěry necháme dostatečně zaschnout.
14. Hotový nosič na nářadí bude váš oblíbený pomocník.

Tip:

Abychom neodřeli podlahu, můžeme na spodní stranu přilepit kousky filcu nebo korku.

Reklama

Související články

Ozdobte si zrcadlo samolepící tapetou

Obyčejnému zrcadlu dodáte snadno punc luxusu, když vezmete nůžky, kousek transparentní - samolepicí tapety a přidáte špetku zručnosti. Ale nejen zrcadlo,...

Výběr článků

Načítám