Hlavní obsah

Reportéři bez hranic přerušili vysílání čínského rozhlasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) v pátek v Pekingu asi na deset minut přerušila vysílání místní rozhlasové stanice a odvysílala vlastní vstup, v němž vyzvala Čínu k propuštění politických vězňů. RSF uskutečnila pirátské vysílání na protest proti čínské cenzuře médií zhruba dvanáct hodin před dnešním zahájením letních olympijských her v Pekingu.

Článek

Vysílání na místní rozhlasové frekvenci 104.4 FM mimo jiné odsoudilo čínskou kontrolu zpravodajských médií. "Čína je přísně cenzurovanou zemí a naším cílem při tomto vysílání je kritizovat čínskou vládu," řekl v čínštině moderátor posluchačům.

Publikum bylo zmateno, když pirátské vysílání nečekaně přerušilo oblíbené čtení románu na pokračování. "Chceme čínské vládě říct, že v den, kdy začíná olympiáda, budou moci lidé slyšet hlas, který si vláda nepřeje, aby poslouchali."

"Nechceme olympiádu, chceme lidská práva." (moderátor v pirátském vstupu)

Vstup byl střídavě v mandarínské čínštině a ve francouzštině. Vyzval vládu k propuštění stovky vězněných Číňanů, kteří byli odsouzeni za publikování kritického zpravodajství a názorů především prostřednictvím internetu. Čína podle něj porušila slib, že během konání olympijských her umožní plnou svobodu slova a tisku.

Narušený monopol státního programu

RSF uvádí, že její vysílání je první nepodléhající čínské státní kontrole od roku 1949, kdy komunistická vláda nastoupila v Číně k moci. To ovšem není zcela přesné, protože v roce 2002 zakázané duchovní hnutí Fa-lun-kung v některých částech Číny zahájilo pirátské televizní vysílání.

Reklama

Výběr článků

Načítám