Hlavní obsah

Kluci se prý chtěli tvrzením o týrání pomstít matce

Právo, pko
BRNO

Případ týrání dětí v pěstounské rodině Rosnerových může být smyšlený. Podle nejstarší chovanky, osmadvacetileté Renaty, si vše vymysleli dva chlapci, které matka-pěstounka Blažena Rosnerová nechtěla pouštět večer na diskotéku jako ostatní starší děti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Renata s malým Dominikem doma osiřeli.

Článek

Případ vyvolal mediální zájem, protože manžele Rosnerovi získali v roce 2005 za pečování o celkem 13 dětí vyznamenání od prezidenta Václava Klause.

Většina chovanců nyní pobývá nyní v ústavu Kociánka v Brně. Doma zůstala s čtyřletým Dominikem nejstarší z dětí, které si manželé Rosnerovi vzali do péče, Renata.

„Celé to vzniklo tak, že bráchové napsali do školní schránky důvěry, že jsou doma bití a týraní. Myslím si, že to napsali, aby se pomstili matce. Mě a bráchu, kterému je 24, totiž pouštěla večer ven, na diskotéky, za kamarády. Kluci, kterým je 15 a 16 let chtěli taky, jenže nesměli. Takže si tohle vymysleli a učitelky zavolaly sociálku a kriminálku,“ vypráví tichým hlasem a stále kontroluje neposedného Dominika, který ještě pořádně nechápe, co se děje.

„Vždycky večer si můžeme se sourozenci telefonovat, chtěli by se vrátit domů,“ dodává Renata.

Lubomír a Blažena Rosnerovi s prezidentským vyznamenáním na fotografii z roku 2005foto: Právo

Sousedé jsou z události v šoku. „Člověk je potkával na ulici, v obchodě. Vylučuji jakýkoli náznak týrání. Naopak to byli obětaví lidi, kteří těm dětem dávali všechno i na svůj úkor,“ rozčiloval se soused Jiří Horák. Také jeho kamarád Jaroslav Vild jeho slova potvrzoval. „Je to asi msta a nebo se využívá té doby, která je taková, že lidí hodně slyší na nějaký týrání. Snad nedojde k nějakému honu na čarodějnice,“ kroutil hlavou.

Manželé odvezla kriminálka k výslechu do Vyškova minulé pondělí a odtud putovali rovnou do vazby. „Tohle přece nejsou lidi, kteří by nějak utíkali, vždyť nemají proč! Kolik zločinců běhá po svobodě a oni tady léta letoucí dávají všechno dětem a policajti je hned zavřou. Je toho teď na ně moc, přitom jsou nemocní, snad to nějak zvládnou,“ doufají sousedé.

Rosnerovi si vybírali zásadně děti s komplikovaným zdravotním poškozením, včetně ochrnutých končetin po obrně, chlapce s oboustranným rozštěpem patra atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám