Hlavní obsah

Na měsíci Saturnu jsou kapaliny

Novinky, CNN, rei
PASADENA

Nejméně jeden z širokých útvarů podobných jezerům na Titanu, největším měsíci Saturnu, obsahuje tekuté uhlovodíky, oznámil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Titan je tak vedle Země jediným tělesem sluneční soustavy, o němž se ví, že na jeho povrchu jsou kapaliny.

Článek

Vědci identifikovali přítomnost etanu, oznámila laboratoř NASA v kalifornské Pasadeně, která má na starosti vesmírnou misi sondy Cassini k Saturnu, jeho prstencům a měsícům.

Odborníci v minulosti přednesli myšlenku, že by na Titanu mohly být oceány metanu, etanu a dalších uhlovodíků. Cassini zachytila stovky tmavých útvarů podobných jezerům, o nichž se nejprve nevědělo, zda představují kapalninu či tmavý pevný materiál.

Záběry pocházejí z prosincového proletu sondy při jižním pólu obřího měsíce. Útvar s etanem dostal název Ontario Lacus, protože je jen o trochu rozlehlejší než jezero Ontario v Severní Americe. Cassini už kolem Titanu proletěla více než čtyřicetkrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosmická sonda Cassini slaví 10 let

Dne 15. října 1997 odstartovala do vesmíru na svou misi sonda Cassini. Jejím úkolem je dlouhodobý systematický výzkum planety Saturn a jeho měsíců.

Výběr článků

Načítám