Hlavní obsah

Povodně na Slovensku si vyžádaly dvě oběti

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Povodně na Slovensku si vyžádaly první oběti na životech. V obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa na východě země strhla rozvodněná řeka dva sourozence. Podle televize TA3 se jedná o 32letou ženu a jejího 41letého bratra, který byl policistou.

Foto: František Iván, ČTK

Zaplavené okolí dálnice z Košic do Prešova při velkých povodních, které postihly východ Slovenska v roce 2004.

Článek

Na Slovensku je už 36 obcí pod vodou. V některých obcích už začali evakuovat obyvatele. Nejhorší je situace obcích Livovská huta. Livov, Bogliarka a Kružlov.

Přívalové deště způsobily povodně v obci Ždiar a na mnoha místech v okrese Bardejov a Kežmarok. Stav ohrožení vyhlásili v části okresu Spišská Nová Ves. Vodní toky stoupají také na Oravě a v části Liptova.

Výrazný vzestup zaznamenali vodohospodáři na řekách Hornád, Ondava, Torysa, Laborec a Topľa. "Například hladina Ondavy u Stropkova stoupla v průběhu šesti hodin o 140 centimetrů," uvedl pro agenturu TASR Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodářského podniku.

Horská záchranná služba oznámila, že kvůli zvýšeným hladinám toků uzavřela některé turistické chodníky ve Slovenském ráji.

Ve Vysokých Tatrách lámal vítr stromy

Část slovenského území postihl ve středu také silný vítr. V oblasti Vysokých Tater vyvracel stromy a v důsledku toho byla na některých místech přerušena železniční doprava.

Spadlé stromy odstraňovali hasiči například ve Starém Smokovci, Tatranské Štrbe, Lučivné a Svitě. Železniční doprava byla přerušena také mezi Studeným potokem a Tatranskou Lomnicí. Železniční společnost nahradila dopravu autobusy.

Ve městě Vysoké Tatry vyhlásili mimořádný stav. Vítr zde dosáhl rychlosti 70 až 80 kilometrů za hodinu.

Horská záchranná služba upozornila návštěvníky Vysokých Tater, že v nadmořské výšce 2100 metrů napadl v Tatrách nový sníh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám