Hlavní obsah

Venkovní osvětlení pro magické letní večery

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelská setkání na terase, u bazénu či jezírka, grilování, relaxace – to všechno patří k létu. Podmanivou atmosféru letních večerů dokreslí venkovní osvětlení. Magie stínů, tvarů a různých barev se stane zážitkem pro všechny romantické duše.

Foto: archiv Rebo, Právo

Venkovní osvětlení nám může poskytnout i rozložitý strom u posezení. Vždy ale dbáme na to, aby světla byla zapojena bezpečně (Rebo).

Článek

Venkovní osvětlení prodlužuje čas, který můžeme strávit posezením venku, což je obzvlášť příjemné za teplých letních večerů. Dokáže přímo zázraky, jelikož nám umožní pozorovat tvary a kouzlo zahrady ve zcela jiné dimenzi, než jak ji známe přes den.

Solární lampička.foto: Právo/archiv firmy Nelumbo

Osvětlení má ale i jasné praktické důvody. Pokud se chceme bezpečně pohybovat po zahradě, je nutné cesty, schody, případně vstupní dveře do domu, terasy náležitě a dostatečně osvítit.

Každý prostor si žádá jiný druh osvětlení

Finančně nejdostupnějším řešením jsou svíčky, lampióny nebo louče na svítilnový olej. Vybíráme takové místo, z něhož budou vrhat nostalgické stíny po celé zahradě, ale otevřený oheň má i svá bezpečnostní rizika, proto je nenechávejte hořet bez dozoru.

Působivá barevně svítící sedátka Marseille (2690 Kč, Eglo)foto: Právo/archiv Eglo

Elektrických osvětlení je na trhu nepřeberné množství, od nejrůznějších typů luceren, majáčků, reflektorů. Za denního světla ale v obchodě při nákupu těžko doceníme, jaký druh světla vlastně večer vydávají.

Existují svítidla nástěnná na fasády domů, samostatně stojící sloupková, svítidla k zapuštění do stěny (můžou to být i bodová světla). Instalují se ve dvojím provedení buď nízkonapěťovým 12 V, nebo na 220 V. V případě instalace podomácku u 12 V musíme mít pro každou vodotěsnou zásuvku připravenu zvláštní pojistku. Rozvod o napětí 220 V nabízí daleko širší použití (počet svítidel, intenzita osvětlení, regulace), v tomto případě je vždy nutná instalace odbornou firmou.

Moderní ocelová solární svítidla, která se automaticky zapnou se zatměním (výška 36 cm, 320 Kč bez DPH, Nelumbo)foto: Právo/archiv Nelumbo

Skvělou alternativou elektrických svítidel je solární technika. Poskytuje stejné osvětlení jako lampy na elektřinu, ale má několik předností proti klasickým lampám. Není potřeba kopat příkopy pro kabeláž, kabely v zemi není nutné měnit, nehrozí poškození kabelové izolace a ohrožení jejich okolí, zejména za deštivých dnů.

Nejsou třeba žádné spínače a hlídání spotřeby energie, jsou bezpečné.

Solární nástěnné světlo. Masivní ocelový plášť s vestavěným solárním modulem a bílou výkonnou svítivou diodou (1033 Kč bez DPH, Nelumbo)foto: Právo/archiv Nelumbo

Životnost svítících LED diod je až 11 let, životnost baterií až 3 roky. Všechny lampy mají senzor, který reaguje na stmívání, automaticky se zapnou a naopak při rozednění se automaticky vypnou. Solární článek se nabíjí v průběhu dne asi 5 hodin. Po setmění vydrží svítit až 20 hodin. Provozní náklady jsou nulové.

Co vědět pře nákupem osvětlení
Nikdy nekupujeme svítidla bez atestace. Výrobci jsou povinni udávat IP hodnotu (číslo prozradí, zda jde o odolnost proti vodě, prachu apod.)
Světlo z naší zahrady by nemělo dopadat na pozemek souseda nebo do oken jeho ložnice
Rozmístění světel zvažujeme už při projektování zahrady, pozdější úpravy jsou zbytečně finančně nákladné a složité (v případě elektrického osvětlení)
Osvětlujeme vše, co chceme nebo potřebujeme vnímat
Při osvětlení předzahrádky nesmíme osvětlením ohrožovat cyklisty nebo motoristy jedoucí kolem.

Praktičtější je výběr jednoduchých tvarů, které budou vhodně kontrastovat k různě barevným rostlinám: koule či válce, eventuálně hranoly, které posilují vjem přírodních prvků, které osvětlují – stromů, keřů nebo vodní plochy.

Užitečné je také zvážit možnost použití úsporných žárovek ve vybraném modelu nebo vysokotlakých sodíkových žárovek, které nelákají noční hmyz a mají příjemnou zlatožlutou barvu.

Reklama

Související články

Lampy s mořskými řasami

Mořské řasy jako pomocník v boji proti skleníkovému efektu. Zní to možná jako utopie, ale je to skutečnost. Díky výzkumu Pierra Calleji z francouzské firmy...

Správné osvětlení promění prostor

Výběr vhodného osvětlení pro místnost se odvíjí také od jejího účelu. Centrem většiny domácností je kuchyně a jídelna. Osvětlení proto vybíráme podle...

Výběr článků

Načítám