Hlavní obsah

Proč přes léto pracovat?

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prázdniny jsou v plném proudu a možná vás napadlo, že byste si kromě letních radovánek mohli ve volném čase také přivydělat. Možností je dost, ale atraktivnější brigády jsou vždy rychle obsazené. Pokud tedy nechcete zrovna lákat nakupující v hypermarketech na ochutnávky, začněte hledat co nejdříve.

Článek

Jednou z možností, jak nalézt brigádu, je využít nabídky některé z četných pracovních agentur specializujících se na studenty. Musíte ale počítat s tím, že si agentura z vašeho výdělku vezme provizi. Na agenturu je určitě lepší se obrátit, pokud chcete přes léto pracovat v zahraničí. Budete tak mít jistotu, že vás za hranicemi nečeká nějaké nepříjemné překvapení.

Práci si můžete také nalézt sami na různých inzertních serverech. I tam ovšem často narazíte na pozice vypisované pracovními agenturami. Letní brigády nabízí i některé úřady práce a pokud jste dostatečně odvážní, můžete se na možnost praxe poptat přímo u zaměstnavatele, u kterého by se vám líbilo pracovat.

Nejen finance jsou důležité

Při výběru brigády je dobré zvážit nejen výši výdělku (odměny se pohybují přibližně mezi 70 Kč a 130 Kč za hodinu), ale také to, jestli vás práce bude bavit a zda vám pomůže získat zkušenosti, které uplatníte při studiu nebo v pozdějším zaměstnání.

Práce v zahraničí vám pomůže zlepšit jazyk a také, jak se říká, rozšířit obzory, mnoho zaměstnavatelů z různých oborů nabízí letní stáže, které se budou mimo jiné dobře vyjímat ve vašem životopise, a během léta si můžete také „nanečisto“ vyzkoušet, jaká práce by vás bavila.

Při výběru brigády se můžete zaměřit také na společenskou prospěšnost. Přiložit ruku k dílu můžete například v pečovatelské službě, spolupracovníky z řad studentů hledají také ekologická sdružení.

Ať už ale budete obsluhovat v rychlém občerstvení, telefonovat v callcentru, sedět v recepci nebo hlídat děti v Anglii jako au-pair, získáte z letní brigády kromě nějaké té koruky také cennou zkušenost. A kdyby to náhodou byla zkušenost špatná (velká dřina za málo peněz), budete mít alespoň čerstvou motivaci ke studiu.

Reklama

Výběr článků

Načítám