Hlavní obsah

Moderní baterie ke dřezům i umyvadlům uspokojí i náročné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkční baterie, které pěkně vypadají a jsou trendy? Takové jsou baterie s vysokým krkem, které jsou letos dokonce barevné. Chrom sice zůstává klasikou, ale koupelnu přichází rozjasnit třeba i baterie v oranžové.

Článek

Při výběru baterie se musíme především držet rozměru dřezu nebo umyvadla, který máme vyměřen pro její usazení.

.: Voda teče z vysoka. Nejnovější trendy roku 2008 (Hangrohe AG, arwa AG).foto: soutěž Red Dot Design

Mnozí si z nostalgie a z lásky k retru pořizují baterie kohoutkové, a to i přestože pákový mechanismus je na ovládání baterie jednodušší. Kohoutky můžeme sladit s okolním vybavením, vyrábějí se totiž z nejrůznějších materiálů - z kovu, z barevných plastů, ze skla a z odolného dřeva.

.: Moderně pojatý starý design.foto: Siko Jednodušší a modernější jsou pákové baterie, některé jsou dokonce navrženy jako joystick. Voda je v nich smíchávána v kartuši. Šikovné je pořídit si baterii s omezovačem, který zabrání tomu, aby se při prvním zatažení za páku spustil proud vody v plné síle, ale dosáhne se třeba jen poloviny možného průtoku.

.: Designové provedení vodovodní baterie.foto: www.perfecto.cz

Pro ty, kteří se obdivují mechanice je dokonalostí samou bezdotyková baterie, výhodou je, že na kohoutek zprvu nesaháte špinavýma rukama, a tak je tento model nejhygieničtější vůbec.

.: Baterie na baterky.foto: archív Ideal Standard, Oras, Villeroy & Boch, Aqua Trade

Taková baterie funguje díky tužkovým bateriím, ty je třeba mít nabité jinak voda nepoteče. Na těchto bateriích ušetříte tak, že si koupíte tu, na které můžete nastavovat dobu za kterou se přívod vody uzavře po oddálení rukou, zpravidla jde o dobu 1 - 5 sekund.

Pro milovníka ekologie

Fandové ekologie si přijdou na své používáním termostatických baterií, kdy teplotu vody nastavujete ještě před samotným spuštěním vody a nemusíte tak čekat, než se voda na příslušnou teplotu ohřeje, u takovéto baterie to trvá velmi krátce a jen málo vody tak přijde nazmar.

.: K moderním minimalistickým obdélníkovým umyvadlům zvolte i minimalistický design baterie.foto: JIKA Ocení ji i rodiny s dětmi, termostatické baterie mívají pojistku, která umožňuje nastavení na určitou maximální možnou teplotu, díky ní si můžete být jisti, že se dítě neopaří.

.: Extravagantní baterie Alessi oras.foto: www.estop.cz

Výhodné a trendy jsou baterie, které umožňují zaměření proudu vody přesně podle potřeby. Díky jejich výšce odpadá problém s mytím vysokých hrnců. Proud vody tak můžete přizpůsobit nádobí.

Reklama

Související témata:

Související články

Žhavá atmosféra v koupelně

Připravu na zimní studené dny bychom neměli zanedbat. Koupelna je místem, které si o příjemnou teplotu doslova říká. A nejen proto, že prodlouží uklidňující...

Koupelna pro dva

Po odchodu dětí z bytu se rozhodli naši hostitelé pro změnu svého bydlení. Po úvahách, zda koupit menší domek či rekonstruovat byt, dali manželé středního věku...

Minimalismus v koupelně

Koupelny procházejí stejně jako celý interiér čas od času módními vlnami. Každý rok designéři představují nové a lepší materiály, tvary a funkce. Na výstavách,...

Výběr článků

Načítám