Hlavní obsah

Rekonstrukce panelákového balkónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelový dům, ať už v něm žijete, nebo se v něm teprve chystáte koupit byt vyžaduje určité opravy. Může skvěle sloužit i pro další generaci, záleží jenom na nás, jakou si s ním dáme práci a kolik pozornosti mu budeme věnovat. Balkóny a lodžie jsou oblíbeným místem k odpočinku, a aby vám na nich bylo příjemně a byly pro vás bezpečné, tak pro vás máme několik tipů.

Článek

Výměna a rekonstrukce balkónu jsou prováděny na základě stavebního povolení, které vydává stavební úřad. Jeho rozhodnutí ohledně barevnosti a zasklívacího systému lodžie je nutné respektovat.

.: Tak takhle to zpravidla vypadá na začátku, balkóny jsou ve špatném stavu a vypadají nevábně.foto: Právo/Archiv Sintras

Pokud bydlíme v domě s majitelem, je třeba mít i jeho povolení. Obecnou zásadou je zpravidla fakt, že pro jeden dům je vždy určen jeden zasklívací systém, a to z toho důvodu, aby byl vzhled panelového domu kompaktní.

Statické posouzení našeho balkónu určí, jak je naše konstrukce ještě funkční. U některých balkónů přichází kámen úrazu, když je současná konstrukce tvořená ocelovou vanou, která je vyplněna buď betonem a nebo asfaltem. Znáte to, v teple se asfalt roztéká, v zimě se smršťuje, a tak pořád dokola až vznikne u stěny této ocelové vany mezera.

.: Zasklení balkónů v jednotném duchu.foto: Právo/Archiv Optimi

Mezery by ani tak nebyly ten největší problém, kdyby se v nich nezačala hromadit voda, a nenarušovala se tím i struktura podlahy. Při úpravách podlah je třeba předně upravit "dilatační spáry" (rozdělují objekt na menší celky a předcházejí objemovým změnám) a dotěsnit je tak, aby nezatékalo.

Někdy se tedy nevyhneme výměně celých betonových desek a s nimi i zábradlí, které bývá nutné odstranit, i když není úplně zničené, abychom se k deskám dostali.

: Vyplatí se, když se do rekonstrukce pustí celý dům.foto: archiv Noninky

Na co pamatovat

Pokud je rekonstrukce balkónu součástí širších rekonstrukčních prací, tak se rozhodně vyplatí provést rovnou i zateplení celé budovy. Můžete se tak mnohdy přiblížit k normě nízkonergetických domů. Díky základům, které není možné měnit, půjde jen o přiblížení se, ale stejně můžete počítat, že jde o investici, která se vám v budoucnu rozhodně vrátí.

Někdy stačí pouze lodžiové stěny zesílit a opravit, k tomu se obvykle přistupuje v případě, že jsou konstrukce lodžií zabudovány do nosného systému. Opět záleží na posouzení statikem.

.: Po rekonstrukci jsou balkóny barevně sladěné a budou sloužit i dalším generacím. foto: Právo/Václav Jirsa a archiv Vltavin Holding

Pokud budete chtít lodžii zasklít, tak lešení není nutné, zasklívací práce se provádějí zásadně z vnitřní strany lodžie, opět ale platí pravidlo, že je třeba zachovat jednotný styl a výraz stavby, na barevné kreace tedy raději zapomeňte. U zábradlí platí totéž. Pokud zábradlí tvoří původní železobetonový panel, tak většinou zcela postačí jen dílčí povrchové úpravy.

.: Investovat do rekonstrukce balkónu se vyplatí zejména tehdy, máte-li pěkný výhled. foto: archív firem Almíra, Albaco, Optimi, Duo-Tech a Wavex

Pokud budeme chtít ale provést kompletní zasklení, tak je vhodné užít velkoformátových hladkých desek na bázi vytvrzovaných pryskyřic, zesílených dřevitými vlákny. A pak už platí totéž co pro každý balkón, udržovat jej v čistotě a pořídit si na něj nějakou tu květinu, stolek a pohodlné křeslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Limity pro nižší DPH neovlivní lodžie

Od letošního ledna mají sníženou sazbu DPH jen ty nové byty a domy, které se vejdou do limitů schválených v novele zákona o DPH. Byty nesmějí mít podlahovou...

Byty na sídlištích zdraží o deset procent

Byty na sídlištích zdraží o deset procent. V panelových domech ale ceny porostou jen v některých pražských lokalitách. Kdo bydlí v panelovém bytě nedaleko...

Výběr článků

Načítám