Hlavní obsah

VIDEO: Vnitro se musí omluvit za zásah na CzechTeku a zaplatit pokutu

Právo, Novinky, pno, rac
PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že se ministerstvo vnitra musí omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek, která proběhla v létě 2005 u obce Mlýnec na Tachovsku. Navíc musí ministerstvo zaplatit pokuty oběma účastníkům pokuty ve výši 10 tisíc a 20 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Holous u soudu

Článek

Peníze mají muži dostat za tehdejší neadekvátní zásah policistů. Ti používali vodní děla a slzný plyn.

Dvojice žalovala ministerstvo kvůli ochraně osobnosti. Soud přiřkl mužům nárok na písemnou omluvu. V případě Ondřeje Holouse, který dostane 10 000 korun, se podařilo podle soudu prokázat neoprávněný zásah do jeho soukromí. Policisté při zákroku vhodili do jeho vozu granát se slzným plynem. U Pavla Kuchaře bylo prokázáno, že dostal neoprávněně policejním obuškem.

:. Amatérské záběry z policejního zásahu na CzechTek 2005

Každý z dvojice požadoval odškodné ve výši 100 tisíc korun a omluvu státu. K soudu přišel ve středu pouze Holous, Kuchař byl místo jednání v zaměstnání. Holous po vynesení verdiktu řekl, že je do jisté míry spokojen.

"Prokázalo se, že policisté při zásahu pochybili,“ řekl Holous. Jak se postaví k určené náhrady škody, ještě neví, poradí se nejdříve se svým právním zástupcem. Je možné, že se odvolá. Soudkyně ani státní zástupkyně se k verdiktu ve středu nevyjádřily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám