Hlavní obsah

Hlásiče požáru pojištění domů a bytů zatím nezlevní

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlásiče požáru a hasicí přístroje, kterými musejí být od úterka povinně vybaveny všechny novostavby, nebudou mít v dohledné době na ceny pojištění objektů žádný vliv. Vyplývá to z malé ankety Práva mezi tuzemskými pojišťovnami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hasící přístroje

Článek

„Určitě jakýkoli krok směřující k vyšší bezpečnosti je dobrý, nová povinnost protipožárních opatření se však v ceně pojištění jen těžko může projevit,“ řekl Právu například mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Dodal, že pojištění nemovitosti zpravidla zahrnuje širší škálu rizik a případné menší úpravy ceníků díky protipožárním opatřením by byly možné až po prokazatelném snížení rozsahu škod způsobených požárem v delším časovém období.

Podobně se vyjádřil i mluvčí Kooperativy Marek Vích. „Zavedení nových povinných protipožárních opatření v tuto chvíli žádný vliv na pojištění nemá, nelze však vyloučit, že nějaký mít bude – to je však otázka vyhodnocení toho, zda se po nějaké době statisticky prokáže pozitivní vliv tohoto opatření,“ uvedl.

Nová vyhláška o technických podmínkách požární ochrany staveb, která začala v Česku platit začátkem června, ukládá povinnost vybavit všechny nové domy a byty, které po 1. červenci schválí stavební úřad, protipožárními hlásiči a patřičně velkými přenosnými hasicími přístroji. Při požárech v domácnostech zemřou každý rok desítky lidí, zraněny jsou další stovky osob a způsobené škody dosahují stamiliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám