Hlavní obsah

Na co se připravit při cestě autem na Jadran

Čeští turisté mířící do Chorvatska stále preferují především dopravu po vlastní ose. Nejčastější cesta na Jadran vede přes Rakousko a Slovinsko. Vzhledem k tomu, že jak ve Slovinsku, tak v Chorvatsku došlo některým úpravám dopravních předpisů, přinášíme přehled nejvýznamnějších změn.

Foto: Profimedia.cz

Motoristy čekají na obvyklé trase některé změny.

Článek

Slovinsko zpoplatnilo od 1. července použití dálnic a rychlostních silnic. Osobní automobily a motocykly tak musí být vybaveny dálničními známkami. Nejkratší doba platnosti dálniční známky je půl roku a její cena pro osobní automobil do 3,5 tuny je 35 euro (cca 900 Kč). Známky je nutné zakoupit ještě před vjezdem na slovinské území.

Ceny slovinských dálničních známek (v eurech)
automobil do 3,5 tunymotocykl
roční známka5527,5
půlroční známka3517,5

Na trase z České republiky do Chorvatska, je na nejobvyklejší trase Šentilj – Maribor – Gruškovje (hraniční přechod s Chorvatskem) pouze 15 km dálnice. Nelze však počítat s benevolencí policie, která za chybějící známku může udělit pokutu ve výši 300 až 800 eur.

Situace v Chorvatsku

V Chorvatsku se na dálnicích a rychlostních tradičně platí mýtné. Na dálnici spojující Split a Záhřeb čekají na motoristy dva nedostavěné tunely (Sveti Rok a Mala Kapela), před nimiž se v sezóně tvoří i několikakilometrové fronty. Aktuální informace o dopravní situaci lze pravidelně slyšet na Druhém programu Chorvatského rozhlasu (98,5 Mhz).

Mýtné na chorvatských dálnicích (1 kuna = 3,42 Kč)
A1 Záhřeb - Split171 kun
A2 Macelj - Záhřeb39 kun
A3 Bobovica (hranice se Slovinskem) - Záhřeb - Županja (hranice se Srbskem)93 kun
A4 Záhřeb - Goričan (hranice s Maďarskem)36 kun
A6 Záhřeb - Rijeka56 kun
A7 Rupa (hranice se Slovinskem) - Rijeka93 kun

Platí se také za tunel Učka na Istrii (28 kun), viadukt Mirna mezi Rovinjí a Umagem na Istrii (14 kun) a most na ostrov Krk (30 kun).

Nový silniční zákon navýšil sazby pokut

Od 17.6. začal v Chorvatsku platit nový silniční zákon, který zpřísnil tresty i výši pokut za přestupky. Za překročení rychlostního limitu v obci o méně než 10 km/h uděluje policie pokuty do výše 300 kun (cca 1 000 Kč). Pokud řidič překročí rychlost více než 50 km/h, může počítat s pokutou až 15 000 kun (přes 50 000 Kč) nebo dokonce dvouměsíčním vězením.

Rychlostní limity na chorvatských silnicích
v osadách50 km/h
mimo osadu90 km/h
na silnicích pro motorová vozidla110 km/h
na dálnicích130 km/h
motorová vozidla s obytným přívěsem80 km/h
autobusy a též autobusy s lehkými přívěsy80 km/h

Povolen byl naopak limit 0,5 promile alkoholu v krvi pro řidiče staršího 25 let, pro řidiče do 24 let platí nadále nulová tolerance. Jakékoliv nadlimitní množství alkoholu je však tvrdě postihováno, stejně jako veškeré přestupky spáchané s alkoholem v krvi.

Dopravní předpisy jsou podobné českým. Novinkou je, že celodenní svícení je dle nové legislativy povinné pouze v období zimního času. Nadále platí zákaz používání mobilního telefonu při jízdě. V případě nehody je nutné používat při pohybu na silnici výstražnou reflexní vestu.

Při nehodě vždy je lepší kontaktovat chorvatskou policii (linka 92). Pokud totiž dojde k poškození vozidla, je nutné vyžádat si od policie potvrzení o ohledání a poškození, bez kterého nelze přejet státní hranice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám