Hlavní obsah

Kostel ve slovenských Kopčanech stojí už neuvěřitelných 11 století

Právo, ivi

Mezi historiky a archeology převládá obecný názor, že stojící stavba nemůže být stará. Kostelík svaté Margity Antiochijské u slovenské obce Kopčany je důkazem toho, že tomu tak nemusí být vždy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kostel ve slovenských Kopčanech stojí už neuvěřitelných 11 století.

Článek

"Tento kostel stál už v devátém století a je nejstarší stojící stavbou ve střední Evropě," řekl Právu archeolog Peter Baxa.

Obec Kopčany leží nedaleko hranic s Českou republikou, necelé dva kilometry východně od Mikulčic, významného centra Velké Moravy. Ke kostelu sv. Margity vede polní cesta. Kostel stojí na rovině a je vidět i z větší vzdálenosti.

Kostel ve slovenských Kopčanech stojí už neuvěřitelných 11 století.foto: Právo/Ivan Vilček

Dlouhá léta si kostelík na slovenském břehu řeky Morava nikdo nevšímal. "Byl považovaný za bezvýznamnou vesnickou kapli, původem gotickou a v baroku přestavěnou. Do roku 1995 nebyl evidován ani jako kulturní památka. Beztrestně ho mohli zbourat nebo přestavět," poznamenal Baxa.

Možná stál už před příchodem Cyrila a Metoděje

Skupina archeologů našla u jižní zdi kostela šest hrobů velkomoravské elity. "Podle polohy hrobů a jejich obsahu je zřejmé, že kostel už v 9. století stál. Bohužel zatím nedokážeme říct, zda je z první nebo druhé půle devátého století," uvedl Baxa. Není tedy jasné, zda kostelík stál už před příchodem Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863.

Baxa připustil, že kdyby se z kostela zachovaly pouze základy, nikdo by nepochyboval o tom, že pochází z období Velké Moravy. "Nikdo nepočítal s tím, že kostel z devátého století může stát. Vždyť například v Mikulčicích se nezachoval ani jediný stojící kostel," dodal archeolog.

Unikátní kostel ve slovenských Kopčanech.foto: Právo/Ivan Vilček

Kolem kostela sv.Margity vedla už v období Velké Moravy důležitá cesta. "Pokud chtěl řekněme Svatopluk z Mikulčic do Nitry, je pravděpodobné, že jel kolem kostela sv.Margity," podotkl Baxa.

Kdo z významných osobností Velké Moravy kostel navštívil, kdo tam sloužil mše, křtil a kdo u něj pohřbíval své zemřelé, lze jen hádat. Pravděpodobně se to už nikdo nikdy nedozví.

Reklama

Výběr článků

Načítám