Hlavní obsah

Rybáře šokovala mrtvola ženy v truhle v Orlické přehradě

Právo, Novinky, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepříjemný nález učinili v noci rybáři na Orlické přehradě v jižních Čechách. "Objevili sud, ke kterému nás přivolali, protože se báli, že by v něm mohla být nebezpečná látka," řekla Novinkám mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Policisté upřesnili, že šlo o plastovou truhlu. Rybáři ji otevřeli a objevili v ní ostatky ženy.

Článek

Mladí rybáři truhlu nalezli v přehradě u Červené nad Vltavou. „Mladíci si všimli, že přibližně dvacet metrů za bójkou vyplavala plastová truhla. Nasedli na pramici a přitáhli ji ke břehu a nahlédli do ní. Tělo bylo ve značném stádiu rozkladu,“ uvedla jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová.

Dodala, že okamžitě po oznámení hrůzného nálezu vyjela na místo výjezdová skupina jihočeských kriminalistů i soudní lékař. Ten při předběžném ohledání těla potvrdil, že mrtvou je žena zatím blíže neurčeného nezjištěného stáří. Její tělo muselo být ve vodě nejméně tři měsíce.

Výběr případů, kdy byla v přehradách v ČR nalezena mrtvá těla:
27. listopadu 1992 - Policie vylovila ze Sečské přehrady na Chrudimsku tělo zastřeleného podnikatele Stanislava Novotného. Trojice pachatelů, z nichž jedním byla manželka oběti, byla v roce 1996 odsouzena k trestům od pěti do 12 let vězení.
10. prosince 1992 - Na dně Sečské přehrady objevila policie tělo podnikatele Pavla Severy, jehož pachatelé 3. prosince zbili, přivázali k traverze a živého vhodili do přehrady. Vrchní soud v září 1996 čtveřici pachatelů vyměřil tresty od 19 do 21 let vězení.
Červenec-září 1995 - Policie vyzdvihla ze dna Orlické přehrady u Žďákovského mostu na Písecku postupně ostatky tří obětí v kauze takzvaných orlických vražd. Pachatelé vražd z let 1991 až 1993 rozčtvrcená těla dvou zavražděných podnikatelů uložili do sudů a zalili louhem. Sudy pak zaletovali a vhodili do Orlické přehrady. Třetí tělo nalezli policejní potápěči na dně přehrady zabalené do role pletiva. Pětice zločinců byla v roce 1997 odsouzena k vysokým trestům vězení, včetně doživotí.
23. září 2006 - Mrtvolu jednačtyřicetiletého muže z Českobudějovicka objevili lidé v Orlické přehradě u obce Chrást na Písecku. Muž měl ruce i nohy svázané, podle policistů šlo o vraždu.
1. června 2007 - U obce Vlastec na Písecku lidé nalezli mrtvolu muže vyplavenou z Orlické přehrady. Podle policie tělo třiapadesátiletého muže z Písku zřejmě koncem dubna vhodila do přehrady jeho o 14 let mladší manželka. Muži údajně namíchala do jídla uspávací prostředky a s neznámým komplicem ho zabila.
Zdroj: ČTK

Přesná příčina smrti zatím není známa, ale vzhledem k tomu, že oběť měla ruce svázané drátem, půjde podle Drdové o brutální trestný čin. Tělo bylo podle mluvčí zabalené v igelitu.

Mrtvoly v letech 1991 až 1993 ukládali do sudů také pachatelé takzvaných orlických vražd. Vrazi rozčtvrcená těla dvou zavražděných podnikatelů uložili do sudů a zalili louhem. Sudy pak zaletovali a vhodili do Orlické přehrady.

Třetí tělo bylo policejními potápěči nalezeno na dně přehrady zabalené do role pletiva. Pětice zločinců byla po dvou letech odsouzena k vysokým trestům vězení, včetně doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám