Hlavní obsah

V Česku bude v úterý největší stávka od roku 1990

– PRAHA

Odboráři z Asociace samostatných odborů ČR (ASO), druhé největší odborové centrály v zemi, se v úterý připojí k hodinové stávce na protest proti vládním reformám. Uvedl to ve středu předseda ASO Bohumír Dufek. Hodinová výstražná stávka, která proběhne v úterý na protest proti vládním reformám, bude podle odborářů největší protestní akcí v Česku od počátku 90. let.

Foto: René Volfík, ČTK

Protest odborářů

Článek

O formě podpory se rozhodnou jednotlivé svazy. Například zemědělské odbory prý připravují demonstraci. Zemědělské a železničářské odbory se podle Dufka sejdou ještě v pátek na koordinační schůzce, aby doladily podrobnosti. Železničáři své rozhodnutí oznámí zřejmě v pondělí dopoledne.

ASO zastřešuje 15 svazů, které mají asi čtvrt miliónu členů, mezi nimi například Odborové sdružení železničářů, Lékařský odborový klub nebo Nezávislý svaz automobilové dopravy.

Největší stávka od roku 1990

"Měla by to být největší akce tohoto typu protestu od roku 1990," prohlásil Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Podle Štěcha se navíc jedná o první protestní akci v historii českého odborového hnutí po roce 1990, od níž se nedistancoval žádný odborový svaz.

Odboráři tvrdí, že vláda Mirka Topolánka (ODS) při současném růstu inflace přijala opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře. Odboráři si také stěžují, že s nimi premiér o možnosti odvrácení stávky vůbec nejednal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám