Hlavní obsah

VIDEO: Kauza Kuřim u soudu: Brutální týrání řídil záhadný doktor

Právo, Novinky, fia, pko, lh, pno, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Po bezmála šesti hodinách výslechu Kláry Mauerové skončil před Krajským soudem v Brně první den jednání v takzvané Kuřimské kauze. Klára Mauerová se přiznala k týrání synů Ondřeje a Jakuba a popsala, jak se na týrání podíleli další obžalovaní. Soudce poté další jednání odročil na středu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Klára Mauerová u soudu

Článek

Rozplétání jednoho z nejzáhadnějších kriminálních případů české historie začalo před brněnským soudem ve tři čtvrtě na devět.

Rozplétání jednoho z nejzáhadnějších kriminálních případů české historie začalo před brněnským soudem ve tři čtvrtě na devět.

Z týrání osmiletého Ondřeje Coufala a 10letého Jakuba Mauera se zpovídají Klára a Kateřina Mauerovy, Hana Bašová, Jan Turek a Jan a Barbora Škrlovi.

Soudce Pavel Göth na úvod jednání zamítl žádost advokátů a státní zástupkyně, aby líčení bylo neveřejné. Soud celé dopoledne vyslýchal především matku Jakuba a Ondřeje Kláru Mauerovou. Kolem poledne vyhlásil přestávku, po níž výslech Mauerové pokračoval.

Mauerová soudu popsala, jak v srpnu 2006 předala své chlapce sestře Kateřině. "Měla jsem se soustředit na změnu identity Aničky (Barbory Škrlové)." Mauerová prý věřila, že její sestra chlapcům neublíží. Její vztah s chlapci se ale prý podařilo rozvrátit. Její kroky prý vedl "pan doktor", kterému důvěřovala a denně si s ním dopisovala. Soudu zatím není jasné, kdo se v celém příběhu za postavou "doktora" skrývá.

Až do doby, kdy do rodiny vstoupila Anička, neměla Klára Mauerová podle svých slov s výchovou chlapců problémy. Mauerová také popsala, jak pro Mauerovou před soudem obstarávala novou identitu. "Doktor" prý nedovolil, aby Aničce byl odebrán vzorek DNA, protože by se přišlo na to, že má leukémii. Sestra Kláry Mauerové Kateřina pak zařídila, aby se za Aničku u soudu vydávala dcera brněnského herce Viktora Skály.

Podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové se všichni obvinění dopustili trestného činu týrání svěřené osoby, sestry Mauerové, Bašová a Škrla navíc čelí obvinění ze zbavení osobní svobody, Turek z ublížení na zdraví. Kateřina Mauerová se navíc podle obžaloby dopustila křivé výpovědi v případě falešné identity pro Škrlovou.

:. Klára Mauerová u soudufoto: Právo/Milan Vojtek

Začalo to bezdůvodným bitím

Státní zástupkyně v obžalobě vyjmenovala řadu otřesných skutků, které měla šestice na Ondřejovi a Jakubovi spáchat.

"Obviněná Klára Mauerová opakovaně bezdůvodně každý den bila své nezletilé děti Ondřeje Coufala a Jakuba Mauera rukou, vařečkou, řemenem a kovovou přezkou a rukou po zadku a zádech, nechávala je po delší dobu klečet a zavírala je do šatníku a na záchod, kde je nechávala spát na karimatce,“ uvedla žalobkyně a pokračovala popisem týrání, které se mělo odehrávat v srpnu roku 2006 na chatě ve Veverské Bitýšce.

"Nechávali chlapce celodenně v psích klecích... Chlapci tam museli vykonávat i potřebu do mís,“ četla státní zástupkyně z obžaloby, podle níž navíc matka své syny škrábala vidličkou, pálila cigaretou, strkala jim hlavu do lavoru s vodou, zatímco jim Kateřina držela ruce, aby se nebránili.

Chlapci se údajně museli sami pálit cigaretami a řezat nožem, museli jeden před druhým předstírat, že jsou mrtví,

Ondřejovi vyřezali maso z hýždí

Během pobytu na chatě se násilí na chlapcích ještě vystupňovalo. "Obviněná Klára Mauerová měla dle instrukcí Kateřiny Mauerové chlapce pálit, řezat a nezletilému Ondřejovi vyříznout ze zadečku kus masa, který měl sníst, což obviněná nezvládla. Poté přijeli na chatu obvinění Jan Turek a Jan Škrla, kteří nasadili chlapcům na hlavy plastové pytle, svázali je a nahé je bili do různých částí těla, řezali je a pálili na tříslech," uvádí se v obžalobě.

"Poté vyřezali kousek tkáně z pravé hýždě nezletilého Ondřeje a poraněné místo překryli rozsáhlou spáleninou, přičemž křik a nářek poškozených v průběhu děje tlumili přelepením úst lepicích páskou. Při tomto jednání drželi chlapce za přirození,“ pokračovala žalobkyně.

Týrat měla i Škrlová

"Obviněná Barbora Škrlová v jednom případě týrala nezletilého Ondřeje tím způsobem, že poté co ho vytáhla z úkrytu, kam se schoval, povalila ho na zem, ponořovala mu hlavu do lavoru naplněného vodou, až se Ondřej topil, protože nemohl dýchat a napil se vody. V tomto jednání přes jeho odpor pokračovala do chvíle, než se z lavoru vylila voda, a poté ho zavřela do skříně,“ uvedla žalobkyně.

:. Barbora Škrlová u soudufoto: Právo

Škrlová prý navíc Ondřeje před Kateřinou Mauerovou lživě obviňovala z toho, že jí ubližuje, přestože věděla, že za to chlapce čeká tvrdý trest.

Klára Mauerová tuto událost před soudem potvrdila. Falešná Anička podle ní byla během osmidenního pobytu na chatě trestána "jen jako“, aby chlapci neměli pocit, že se jí nadržuje.

Škrlová v roli Aničky prý naučila Kláru vázat pouta chlapcům. Zahrála to tak, jako by vázala mašli na medvídkovi. Klára si myslela, že to zná z dob, kdy byly sama týrána.

Klára Mauerová se ke všemu přiznala

Klára Mauerová se ráno rozhodla vypovídat a ke skutkům, které ji žaloba dávala za vinu, se přiznala. "Nemohla jsem se chovat jako maminka. Děti jsem nebila z vlastní vůle, musela jsem to dělat podle instrukcí," řekla.

"Musela jsem Aničku hladit po intimních partiích, to pak byla vždycky veselá. Musela jsem ji hladit tři hodiny. Anička měla být těžce nemocná," doplnila.

Její slova odhalily neuvěřitelný příběh důmyslného psychického zpracovávání její sestrou Kateřinou a Barborou Škrlovou a neznámým "doktorem“. Cílem mělo být, aby Klára přijala Aničku za vlastní. Postupně ji prý zbavili možnosti jednat samostatně. Škrlová hrála nemocné dítě, které mělo být krátce před smrtí.

Anička měla být podle legendy týrána v norském dětském domově. Údajný "doktor" je neznámá osoba, která byla s Klárou v kontaktu jen prostřednictvím SMS a e-mailu. Pocházel prý z Ázerbájdžánu.

Chata jako výchovný ústav

Otec Barbory Škrlové, Josef Škrla, se v minulosti vydával za spolupracovníka ázerbájdžánského prezidenta. Klára Mauerová uvedla, že ji psychicky zničili, donutili ji, aby ve všem upřednostnila Aničku před svými syny. Pak je musela začít za všechno trestat.

Chata ve Veverské Bítýšce byla jako výchovný ústav. "Já jsem byla učitelka a kluci tam měli poslední možnost se napravit. Proto jsem je zavírala do klecí, tam spali, jedli i káleli. Všechno mělo své odůvodnění, bití, pálení. Vše se dělo podle instrukcí doktora," pokračovala Klára Mauerová v popisu událostí.

Jednání je veřejné, spis má šest tisíc stran

Proces začal v nepřítomnosti Hany Bašové, která svolila, aby soud začal bez ní. Žalobkyně i advokáti přednesli návrh na vyloučení veřejnosti, soud jim však nevyhověl. Detaily včetně osobních dat již byly beztak podle soudce zveřejněny, možné bude pouze neveřejné projednání určitých částí.

Soudní jednání jsou naplánována až do konce července, senát si vyhradil plných čtrnáct jednacích dnů, během kterých budou vyslechnuti všichni obžalovaní.

Před soud předstoupí sedm znalců, na šedesát svědků a budou také přečteny listinné důkazy ze spisu, který čítá více než 6000 stran. Jestli ale 30. července skutečně padne rozsudek, si zatím nikdo netroufá odhadnout.

Kromě mediálně známých Barbory Škrlové alias Aničky alias Adama a Kateřiny Mauerové, které již veřejnost zná z procesu ohledně útěku Škrlové z Klokánku, se tak představí i prozatím neznámí aktéři celého případu, zejména Hana Bašová, Jan Turek a Jan Škrla, o jejichž rolích v kauze není prozatím příliš jasno.

KDO JE KDO V KAUZE KUŘIM
KLÁRA MAUEROVÁ (31)
Matka Jakuba (10) a Ondřeje (8). Vedla dětské centrum Paprsek v Brně. Obviněná z týrání a zbavení svobody syna Ondřeje. Na jaře 2007 získala „Aničku“ u soudu do opatrovnictví, což později soud zrušil. Za své chování se synům veřejně omluvila. V časopise Týden uvedla, že ji k týrání navedl muž přezdívaný Doktor. Ukázalo se ale, že osoba pravděpodobně neexistovala, vytvořily ji Barbora Škrlová a sestra Kláry Kateřina. Klára Mauerová je ve vazbě. Hrozí jí 12 let vězení.
KATEŘINA MAUEROVÁ (34)
Sestra Kláry a teta týraných chlapců. Obviněná ze zbavení svobody a týrání. Odmítla vypovídat. Je ve vazbě. Hrozí jí 12 let vězení.
BARBORA ŠKRLOVÁ (33)
Absolventka JAMU se v posledních letech vydávala za třináctiletou Aničku, od podzimu loňského roku v Norsku za stejně starého Adama. Byla obviněná z týrání Ondřeje. V sektě se zřejmě měla stát božstvem. Je ve vazbě. Hrozí jí 8 let vězení.
JAN ŠKRLA (26)
Bratr Barbory. Student přírodovědy v Brně je podezřelý z týrání Ondřeje a Jakuba Mauerových. Hrozí mu 12 let vězení. Je na svobodě.
JOSEF ŠKRLA (58)
Invalidní důchodce a podnikatel přezdívaný Čan. Otec Barbory a Jana je údajným mozkem celého podvodu s falešnou identitou. Měl si vybudovat kolem sebe skupinku věrných, jejichž kořeny sahají do 80. let, kdy vedl skautský oddíl Mravenci. Ve svém učení vycházel z učení Hnutí Grálu. Mezi obviněnými není. Objevily se spekulace, že se skrývá v cizině.
HANA BAŠOVÁ, alias teta Nenci (28)
Spolupracovnice Kateřiny Mauerové a Barbory Škrlové z Paprsku. Týraný Ondřej – syn Kláry Mauerové – uvedl, že o jeho trýznění věděla. Byla z tohoto činu obviněna. Odmítla vypovídat a je na svobodě. Hrozí jí 12 let vězení.
JAN TUREK (31)
Kamarád Jana Škrly. Obviněn z týrání synů Kláry Mauerové. Sehnal pro ně psí klece. Hrozí mu 12 let vězení. Je na svobodě.

Otazníky kolem Škrly a "Doktora"

Okolo celého případu panují i nadále pochybnosti, zda policie obvinila skutečně všechny aktéry. Otazníky jsou zejména kolem osoby Josefa Škrly, otce Barbory Škrlové. Invalidní důchodce s údajnými kontakty na Střední Asii byl podle všeho duchovním vůdcem skupiny odštěpenců od Hnutí Grálu a podle mnohých tahal z pozadí za nitky celého případu.

Další záhadnou postavou je "Doktor“. Podle důvěryhodných informací měla právě tato dosud neodhalená postava udělovat rady a příkazy Kláře Mauerové, která pak podle těchto instrukcí trýznila své děti. Přestože bývá tato postava někdy ztotožňována s Barborou Škrlovou, podle zdroje blízkého vyšetřování tomu tak není. "V případu byly nařízeny odposlechy a z těch vyplývá, že Doktorem není nikdo z obžalované šestice,“ řekl zdroj Právu.

Za týrání chlapců hrozí až 12 let vězení

Matce chlapců Kláře Mauerové, jejich tetě Kateřině Mauerové, Haně Bašové, která s Klárou pracovala v brněnském zařízení pro děti Paprsek, a Janu Škrlovi, bratru Barbory Škrlové, hrozí až 12 let pobytu za mřížemi, protože podle žaloby týrali Ondru a Jakuba zvlášť surovým způsobem a po delší dobu.

Janu Turkovi a Barboře Škrlové hrozí jen osm let vězení, podle znění žaloby se totiž na týrání nepodíleli delší dobu.

V jiném procesu začal v úterý Městský soud v Brně projednávat také případ lékařky Mileny Smékalové. Hrozí jí až tři roky vězení za to, že údajně odhalila týrání chlapců, ale neinformovala o něm policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám