Hlavní obsah

Žena šokovala pojišťovnu, měla předepsáno 39 léků

Právo, Václav Pergl

Pracovníci kontrolního oddělení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra byli v šoku. Při kontrole poplatků u lékaře a doplatků za léky za první čtvrtletí letošního roku zjistili, že jedna jejich klientka byla v uvedeném období třináctkrát u lékaře a v lékárně si vybrala 39 různých druhů léků.

Článek

Pojišťovna nyní šetří, s jakými nemocemi žena u lékařů byla a zda předepisování tolika léků bylo nezbytné.

Mezi nimi bylo sedm antibiotik

„Z 39 druhů léků bylo sedm antibiotik. Pokud by všechna léčiva skutečně užívala, je velice pravděpodobné, že interreakce těchto léků by jí přivodily vážné zdravotní problémy,“ řekl Právu Jaromír Gajdáček, generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Možné zdravotní problémy při užívání tak obrovského množství léků Právu potvrdil i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, který je sám lékárníkem. „Kdyby je brala všechny, mohly by jí přivodit velmi vážné zdravotní komplikace, a nelze vyloučit ani smrt,“ uvedl Cikrt. Jak Právo zjistilo, jiné pojišťovny podobný případ zatím nemají.

Všechny ale budou vracet peníze pacientům, kteří již v prvním čtvrtletí překročili roční limit 5000 korun na doplatky za léky a poplatky u lékaře. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra má takových pojištěnců 23 a nejvyšší částka, kterou bude vracet, je 7725 korun.

Všeobecná zdravotní pojišťovna vrací peníze 147 pojištěncům v celkové částce 323 000 korun. Nejvyšší vrácená částka činí 11 666 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám