Hlavní obsah

Dva mrtví po zemětřesení v Řecku

ČTK, aš, Novinky, International Herald Tribune
ATÉNY
Aktualizováno

Při nedělním zemětřesení, které postihlo Řecko, zemřeli dva lidé. Dalších 120 osob bylo zraněno. Zemětřesení mělo sílu 6,5 stupně Richterovy škály.

Článek

Otřesy s epicentrem v jihozápadním Řecku byly zaznamenány ve 14:25 SELČ. Epicentrum bylo poblíž města Patras, otřesy však zaznamenali nejen obyvatelé poloostrova Peloponés, ale také Atéňané.

Podle řeckých médií byl asi šedesátiletý muž usmrcen padající střechou v oblasti Kato Achaia. Dvě osoby například zranila propadnutá střecha domu a jednoho člověka padající kameny na pláži na ostrově Lefkada. Zřítilo se také pět neobydlených domů. Hasiči se snaží vyprostit pětičlennou rodinu, která prý uvízla pod troskami domu ve vesnici Fostaina asi 30 kilometrů jižně od Patrasu.

Lidé opouštěli po zemětřesení v panice své domovy. Seizmologové již varovali obyvatele před možnými dalšími záchvěvy v oblasti. Řecko je země s velmi silnou seizmickou aktivitou a polovina zemětřesení, která ročně postihnou Evropu, připadá právě na Řecko.

Čeští turisté jsou v pořádku

Andrea Papadopulu z české cestovní kanceláře VTT informovala, že jejich 131 klientů na Peloponésu je v pořádku. Jejich turisté pobývají v letovisku Tolo na východě poloostrova. Velké cestovní kanceláře jako Čedok nebo Exim Tours podle vyjádření jejich zástupců nyní v postižené oblasti žádné klienty nemají.

Oblast postižená zemětřesením není podle zástupců cestovních kanceláří nejvyhledávanější destinací českých turistů. "Co se týče cestovních kanceláří, tak hlavní oblastí pevninského Řecka je Chalkidiki a Olympská riviéra, tedy severní část Řecka," řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Charterové lety podle něj směřují zase spíše na řecké ostrovy. "Na Peloponés směřují spíše jen poznávací zájezdy a těch je minium," dodal.

Řecko je podle Okamury čtvrtou nejvýznamnější zemí, do které čeští turisté jezdí. Okamura odhaduje, že letos by zemi mohlo navštívit 300 000 až 350 000 turistů z Česka, tedy o něco více než loni. "Samozřejmě, že jakékoli případné zemětřesení v turisticky frekventovaných oblastech by vážně narušilo sezonu," uvedl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám