Hlavní obsah

Děti do šesti let u lékaře platit nebudou, dohodla se koalice

Právo, Novinky, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poplatky za návštěvu u lékaře, za recept a za pobyt v nemocnici by měly být zrušeny u novorozenců a od ledna 2009 se zruší i u dětí do šesti let. Platit nebudou ani lidé v sociálních ústavech. U dětí do 15 let by měl být roční limit snížen z 5000 korun na 3000 korun. Dohodly se na tom na pondělním nočním jednání špičky koalice.

Článek

"Je to kompromis, každá strana musela ustoupit," řekla na odchodu jednání poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Dohodu musí ještě podepsat předsedové stran.

Premiér Mirek Topolánek po jednání řekl, že dopady poplatků koalice vyhodnotí za rok. Otázku poplatků považuje dočasně za uzavřenou kapitolu.

"Velmi těžce odpracovaný kompromis," komentoval na tiskové konferenci dohodu předseda zelených Martin Bursík.

Důchodci budou platit dál

Lidovci neprosadili zrušení poplatků pro důchodce. Osvobozeni zůstanou pouze lidé, kteří žijí v ústavech - bez ohledu na to, zda jsou to důchodci či nikoliv.

Šojdrová v ČT vysvětlila, že poplatky pro novorozence se zruší co nejdříve - jakmile se koalice dohodne na znění návrhu. Podle ní by to mohlo být už od září. Poplatky pro děti do šesti let by měl zrušit zákon nejpozději od 1. ledna příštího roku.

Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová po jednání koalice vysvětluje, na čem se vedení vládní stran dohodla.foto: Právo/Lukáš Táborský

Šojdrová se jednání účastnila, i když není členkou nejužšího vedení stran. Na zrušení poplatků pro novorozence ale už dříve vypracovala zvláštní návrh a předložila ho Sněmovně. Právě tento tlak podle ní vedl k tomu, že koalice změny v poplatcích začala řešit.

Podle poslance ODS Borise Šťastného je dohoda kompromisní a dokazuje, že koalice je schopná se dohodnout. "Jsem rád, že jsme nepřistoupili na změny u seniorů," řekl ČT.

S dohodou nesouhlasí místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Oceňuje, že se politici dohodly na zrušení poplatků pro novorozence, děti do šesti let a snížení ročního limitu pro děti do 15 let z 5000 na 3000 korun. Nelíbí se jí ale, že ODS odmítla diskutovat o dalších požadavcích menších koaličních stran, například o poplatcích za recepty a hospitalizaci.

Pediatři možná budou tlačit na zvýšení příjmu

Pediatři s se zrušením poplatku pro předškolní děti přijdou o část příjmů. Poplatky jsou totiž příjmem ordinace.

"Z hlediska dětských lékařů to považuji za velmi nešťastné a pravděpodobně vznikne zcela legální tlak na zvýšení příjmů pro tento segment. Spíše se celý problém měl řešit cestou cílených sociálních dávek," řekl Novinkám Roman Flašar ze sdružení Lékaři pro reformu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám