Hlavní obsah

Část zelených jede do Brd podpořit Greenpeace proti radaru

Novinky, znk
BRDY

Část představitelů Strany zelených (SZ) navštíví v pátek v poledne aktivisty Greenpeace, kteří již přes měsíc okupují místo, kde by měl stát radar USA. Chtějí jim vyjádřit solidaritu a upozornit na to, že většina členů SZ radar nechce. Patří mezi ně poslankyně Věra Jakubková, první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová a šéf zahraniční sekce Jiří Čáslavka. Celá akce je ale svou podstatou také nevyhnutelně kritikou ministrů za SZ, kteří radar ve vládě odsouhlasili.

Článek

"Vážíme si Greenpeace v tom, že věcně přinášejí argumenty do debaty o radaru," řekl Čáslavka Novinkám. Zmínil například to, že Greenpeace na začátku roku pozvala do ČR bývalého náměstka ministra obrany USA a experta na protiraketovou obrany Philippa Coyla, který systém kritizuje." Chceme také upozornit na to, že oficiální postoj SZ je opřen o stranická usnesení republikové rady a sjezdu, které jsou proti radaru," dodal.

Zelení jedou do Brd, aby seznámili Greenpeace s postojem Strany zelených k základně protiraketové obrany. "Dalším cílem je poznat území a přírodu, která by byla případnou výstavbou základny zasažena," uvádí se v tiskové zprávě.

"Zatím mě nikdo nepřesvědčil, že systém protiraketové obrany USA je tím nejlepším, čím může ČR přispět ke své, evropské i světové bezpečnosti. Kolem projektu existuje řada pochyb. Informace jsou bohužel neúplné a často nepřesné i protichůdné", řekla Jakubková.

Nejde o kritiku ministrů

„Z hlasování ministrů za SZ ve vládě a z mediálních vystoupení některých představitelů SZ není dostatečně zřejmé, zda za stávající situace podporujeme nebo nepodporujeme vybudování základny v ČR. Je třeba zdůraznit, že podmínky sjezdového usnesení nebyly splněny. Zelení proto nemohou podpořit výstavbu americké radarové základny v Brdech ani kdekoli jinde v ČR," dodala Kuchtová.

Čáslavka ale odmítá, že cílem návštěvy Greenpeace je kritika vedení strany. "Nikoho nekritizujeme, jde jen o prezentaci většinového názoru ve SZ," upřesnil šéf zahraniční sekce. Vláda minulý týden schválila hlavní smlouvu o radaru, z ministrů za SZ se zdržel jen ministr školství Ondřej Liška.

Členové zelené delegace počítají, že se na kótě 718, kde má radar stát, zůstanou dvě až tři hodiny. "Máme oficiální povolení od ředitele vojenského újezdu, nejde o žádnou ilegální akci," upozornil nakonec Čáslavka.

Reklama

Výběr článků

Načítám