Hlavní obsah

Soud zbavil muže otcovství po 19 letech

HODONÍN
Aktualizováno

Okresní soud v Hodoníně v úterý rozhodl, že Karel Nesvadba není otcem osmnáctileté Moniky Nesvadbové. Přestože je verdikt podložen testy DNA, předcházel mu kolotoč žádostí a zmatků. Žalobu o zrušení otcovství nakonec podalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Monika Nesvadbová odchází z jednání soudu, který rozhodoval, že Karel Nesvadba není jejím otcem.

Článek

Za normálních okolností lze spor o zrušení otcovství projednávat do šesti měsíců věku dítěte. V dané kauze ale soudce Roman Smetka rozhodoval o téměř devatenáctileté Monice Nesvadbové.

Dívka před lety našla u babičky svazek dopisů, vypovídajících o vztahu její matky s jiným mužem. Až před třemi lety se s nálezem svěřila otci. Testy DNA pak Karla Nesvadbu vyloučily jako biologického otce dívky. Následovalo martyrium, aby závěr testu potvrdil soud a muž zmizel z kolonky otec v Moničině rodném listu.

Případ otevřelo Nejvyšší státní zastupitelství

Sám Nesvadba s požadavkem neuspěl. Teprve na opakovanou Moničinu žádost podalo Nejvyšší státní zastupitelství žalobu o určení otcovství. Mezitím však zase iniciátorka požadovala stažení žaloby. Zákon ale tuto možnost nepřipouští, v případu už bylo žalobcem NSZ.

"Byla jsem k tomu víceméně přinucena otcem,“ vysvětlovala Monika Nesvadbová , proč později zcela změnila názor a nechtěla, aby se soud věcí zabýval. Nakonec ale po rozpacích a navíc po vyloučení veřejnosti v soudní síni přeci jen potvrdila, že chce, aby soud spor o otcovství rozhodl.

Rozhodoval zájem dítěte, nikoliv DNA

"O tom, že Nesvadba není biologickým otcem Moniky Nesvadbové, nebylo sebemenších pochyb. Bylo natolik exaktně vyloučeno znaleckým posudkem, že bylo zbytečné znalce vůbec předvolávat. Otázkou ale bylo, jestli je v zájmu dítěte, aby bylo otcovství zrušeno. Náš právní řád připouští, že i kdyby bylo prokázáno, že otcem není, je v tomto případě možnost rozhodnout vědomě v rozporu s fakty právě v případě, že to vyžadují zájmy dítěte,“ uvedl soudce.

V okamžiku, kdy ale dívka přeci jen potvrdila, že chce, aby soud rozhodl, mohl vynést verdikt, že Karel Nesvadba není otcem Moniky, dcery jeho bývalé ženy, sedmatřicetileté Renaty Nesvadbové.

Zaplacené alimenty bývalému otci nikdo nevrátí

Po nabytí právní moci, což bude až po vyjádření NSZ, dostane příslušná matrika pokyn, aby provedla patřičnou úpravu záznamů. Pokud chce dívka, aby jí někdo platil výživné, musí se snažit další žalobou určit skutečného otce.

Nesvadba od této chvíle alimenty platit nemusí, na vrácení zaplaceného výživného ale nárok nemá.

Matka s dcerou odešly ze soudní síně bez komentáře, vyjádřit se striktně odmítly. Nesvadbův právník Michal Solich řekl, že rozsudek vítají, protože otci bylo vyhověno. Další komentář odmítl.

Britská studie: Cizí dítě vychovávají nevědomky čtyři procenta otců
Vědecký tým z liverpoolské univerzity dospěl v roce 2005 k závěru, že na světě žijí v průměru čtyři procenta otců, kteří vychovávají cizí dítě, aniž by o tom věděli. Zkoumali údaje z posledních 54 let z Británie, USA, Mexika, Finska a dalších zemí. Potvrdili tak rčení starých latiníků "mater semper certa, pater incertus" (matka je vždy jistá, otec nikoliv).
V ČR vychovává "kukaččí" dítě pětina až třetina otců, uvedla ČTK s odvoláním na odhady soukromých pracovišť.

Co říká zákon o rodině

§57 (1) Manžel může do šesti měsíců ode dne, kdy se dozví, že se jeho manželce narodilo dítě, popřít u soudu, že je jeho otcem.

§62 (1) Uplynula-li lhůta stanovená pro popření otcovství jedním z rodičů, může nejvyšší státní zástupce, vyžaduje-li to zájem dítěte, podat návrh na popření otcovství proti otci, matce a dítěti.

Zdroj: Zákon o rodině 94/1963 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám