Hlavní obsah

V Austrálii omilostnili muže popraveného před 86 lety

Novinky, CNN, rei
SYDNEY

Guvernér australské Victorie v úterý posmrtně omilostnil muže, kterému kat nasadil kolem krku smyčku před 86 lety. Nevinu Colina Campbella Rosse v případu znásilnění a vraždy dívky prokázalo nové vyšetřování.

Článek

Ross skončil na popravišti v roce 1922 za vraždu se sexuálním motivem. Potomci příbuzných oběti, tehdy 12leté Almy Tirtschkeové, o pardon žádali v petičním listě. Impulsem k tomu jim byla nová svědectví popsaná v knize Gun Alley od Kevina Morgana. Morgan dokázal, že vlasy z Rossovy přikrývky nebyly vlasy oběti, a rovněž zpochybnil hlavní svědeckou výpověď.

Guvernér státu Victoria řekl, že petici posuzoval nejvyšší soud, který shledal, že se v Rossově případě stal justiční omyl. „Milost však není to samé, co prohlášení neviny. Tu nelze udělit vzhledem k tomu, že proces nemůže být obnoven,“ upozornil David de Kretser.

Žalobce před 86 let tvrdil, že Ross, jenž v Melbourne provozoval prodejnu vína, Tirschkeovou opil na Nový rok 1921. Pak ji měl znásilnit a zabít. Jediným fyzickým důkazem byly vlasy nalezené na Rossově přikrývce. Podle žaloby měly patřit Tirschekové, což bylo vyvráceno až nyní.

Většina svědků vypovídala před soudem ve prospěch obžalovaného, ten byl přesto po čtyřech měsících oběšen. Svou vinu celou dobu popíral.

Stát Victoria zakázal trest smrti v roce 1975.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám