Hlavní obsah

Australský soud svěřil unesenou Terezku do péče matky

Právo, ČTK, pur, paš
SYDNEY
Aktualizováno

Australský soud ve středu rozhodl, že šestiletá Terezka Charlie Vichnarová, kterou její novozélandský otec o Velikonocích unesl do Austrálie, bude svěřena do péče matky. Právu to v telefonickém rozhovoru sdělil Pavel Pitel z českého konzulátu v Sydney.

Článek

„Středeční rozhodnutí soudu je definitivní, bez možnosti odvolání,“ uvedl mluvčí Nicol Vichnarové Filip Santini. „Platí tak původní rozsudek australského soudu. Další případné spory týkající se péče o dítě se budou řešit v České republice,“ dodal.

Podle vyjádření mluvčího se matka s dcerou hodlá domů vrátit co nejdříve. „Podle toho, jak se jí podaří zařídit letenky, to znamená v horizontu několika dní,“ uvedl. Ona sama má letenku zpáteční, pořizovat ji tak bude jen pro dítě.

„Peníze má v rezervně,“ dodal Santini s tím, že oba pasy už si paní Vichnarová údajně vyzvedla a získala i povolení k vycestování dítěte. „Obě mají velikou radost,“ dodal.

Otec po rozsudku opustil soudní síň 

Český konzul v Sydney Pavel Pitel Právu ve středu ráno sdělil, že je matkou oprávněn informovat pouze o výsledku soudu. "Dopadlo to dobře ve prospěch matky. Malá Terezka se i s matkou vrací za pár dní zpět do České republiky," podotkl Pitel.

V soudní místnosti podle konzula Terezka nebyla, pouze matka a otec. "Otec reagoval vcelku normálně. Když soudce vynesl rozsudek, tak spořádaně opustil soudní síň a pak už jsem ho neviděl."

Osmatřicetiletý Rodney Wiliam Cowie dceru Charlie Terezu do Austrálie letecky dopravil bez souhlasu matky. S dítětem odcestoval, ačkoliv neměl jeho pas. Holčičce se údajně v Austrálii stýskalo, dokonce si prý postěžovala, že by "chtěla umřít".

Matka dívky, Nicol Vichnarová ze Žákavy na Plzeňsku, odletěla do Austrálie 7. dubna, kde se s dcerou setkala po několika týdnech až u soudu. Sedmnáctého dubna soud rozhodl, že až do konečného verdiktu, naplánovaného na středu, bude dívka dočasně svěřena do péče matky. Soud dnes svůj předchozí verdikt potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám