Hlavní obsah

Jednooká velitelka kolumbijských levicových rebelů se vzdala

MEDELLIN

Vysoká představitelka kolumbijských levicových povstalců z organizace FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) Nelly Avila Morenová, známá jako Karina, se v noci na pondělí vzdala úřadům. Čtyřicetileté ženě, která v bojích utrpěla řadu zranění, se připisují desítky vražd latifundistů a obchodníků v severozápadní oblasti Antioquia.

Článek

Když se Karina vzdala ještě s jedním vzbouřencem úřadům, byla podle kolumbijského ministra obrany Juana Manuela Santose "vyhladovělá k smrti“.

Karina během mnoha let bojů utrpěla řadu zranění, přišla o oko, má zjizvenou tvář a prostřelenou paži. V oblasti Antioquie byl FARC pod značným tlakem. Karina zůstala jedinou velitelkou sil v oblasti, když jejího nadřízeného Ivana Rose zabil v březnu jeho strážce. Získal za to odměnu jeden milión dolarů. Po vraždě Rose se síly FARC v oblasti oslabily a nebyly schopny čelit ofenzívě vládních vojáků.

Před dvěma týdny prezident Alvaro Uribe slíbil Karině, že jí zajistí bezpečnost, pokud se vzdá. Podle guvernéra Antioquie Karinu k tomu vyzývala i její rodina.

Karina stojí za řadou útoků, únosů a vražd latifundistů v oblasti. V roce 2002 byla na její hlavu vypsána odměna 80 000 dolarů.

Kolumbie se snaží porazit FARC, kteří v zemi působí už 40 let. Letos kvůli tomu zaútočila i na základnu FARC v sousedním Ekvádoru. Asi třetina členů FARC jsou ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám