Hlavní obsah

V Česku již počtvrté Mezinárodní den muzeí

– PRAHA

V neděli 18. května oslaví muzea na celém světě svůj mezinárodní svátek. Od roku 1977 se připomíná z podnětu Mezinárodní rady muzeí (ICOM), která působí při UNESCO. Do oslav se zapojí přes 10 000 institucí na všech kontinentech. V Česku tento významný svátek muzeí připomene už počtvrté Festival muzejních nocí, který bude zahájen 16. května v Mikulově a zakončen 14. června tradičně v Praze.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Národní muzeum.

Článek

S projektem první muzejní noci, akce obvyklé už řadu let v evropských metropolích, přišlo v roce 2004 pražské Národní muzeum. Jde vlastně o jednoduchý princip, kdy muzea a galerie zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin, kdy svým návštěvníkům nabídnou něco, co není v jejich denním programu běžné.

Volný vstup a běžně nevystavované exponáty

Volným vstupem počínaje a koncerty, divadelními a tanečními představeními, performancemi, ukázkami řemesel, ochutnávkami dobových jídel, soutěžemi, přednáškami, videoprojekcemi, besedami a komentovanými prohlídkami konče.

V Krajském muzeu Karlovarského kraje připravili muzejní noc na 17. května. foto: NOVINKY/Tomáš Holý

"Mnohdy se zájemci dostanou do depozitářů či mají možnost vidět exponáty běžně nevystavované," uvedla Komárková.

Cílem je přilákat ty, kteří si v běžném životě čas na návštěvu muzea či galerie zatím ještě nenašli, a ukázat jim, že návštěva muzea může být příjemně stráveným a dobře využitým časem pro celou rodinu.

Muzejní noc v Pardubicích

V pátek 16. května budou mít návštěvníci Východočeského muzea na pardubickém zámku možnost prohlédnout si expozice mimořádně v noční dobu. Za prohlídku se vstupné tentokrát platit nebude, řekl novinářům ředitel Východočeského muzea František Šebek.

V 18:00 začne v přednáškovém sále v Pardubicích beseda o historii města a zámku, o hodinu později se bude v Rytířském sále mluvit o restaurování fresek. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout zámecké valy a parkánový prostor.

"Ve 20:00 začíná volná prohlídka expozic a výstav, a to až do půlnoci. Otevřená bude také zámecká věž a vyhlídka," uvedl Šebek. Vloni přišlo strávit muzejní noc do pardubického zámku asi 900 lidí, rok předtím jich bylo zhruba 1500.

V pátek muzejní noc také v Chrudimi

Tentýž den mohou zájemci zamířit také do Regionálního muzea v Chrudimi. Připravena je pro ně až do 24:00 zábavná stezka do ostatních chrudimských muzeí a také do různých zákoutí večerního města. Muzejní noc se uskuteční tento pátek také v Městském muzeu v Chrasti u Chrudimi.

Muzejní noc v Chebu i Rakovníku

V sobotu 17. května od 18.30 hodin začíná program muzeiní noci v Chebu. Letos je program propojen s vernisáží výstavy "Když zazní zvony svatební", budou tématem celého večera právě Svatby.

Pokud máte blíž do Rakovníka, tak můžete jít na muzejní noc do Muzea T. G. M. v Rakovníku, kde začíná program 17.května od 19 hodin. Připravené je téma Milosrdenství mezi zbraněmi. Program končí pak půl hodny po půlnoci.

Pro odvážnější připravilo Historické muzeum Příbram muzejní noc v Božské hoře v dol Anna. Od 16 hodin do půlnoci budou probíhat noční jízdy vláčkem v Prokopské štole.

Praha bude mít muzejní noc v červnu

Pražská muzejní noc bude 14. června, ale na neděli 18. května se uskuteční speciální akce v řadě pražských muzeí. Otevřeny zdarma budou například expozice Národního muzea, Muzea hlavního města Prahy a Den otevřených dveří nabídne i Uměleckoprůmyslové muzeum. Návštěvníci si budou moci prohlédnout sály textilu a módy, skla a keramiky, užité grafiky a fotografie, kovů a jiných materiálů, hodin a hodinek.

Pohled na davy lidí před Filosofickou fakultou v Praze na náměstí Jana Palacha.

foto: Martin Frouz, Pražská muzejní noc.cz

První Pražská muzejní noc setkala s nebývalým ohlasem, už v roce 2005 se k Praze připojilo na 70 měst se stovkou muzeí a galerií, které přilákaly přes 180.000 lidí. A letos je to už o tři desítky měst více. Minulý rok byla v Praze zajištěna i doprava mezi jednotlivými expozicemi.

Muzejní noc v Brně

Brněnská muzejní noc se koná v sobotu 24. května. Ten den bude až do půlnoci zdarma otevřeno celkem patnáct institucí v Brně a jeho okolí. Účastníci se opět mohou těšit na bohatý kulturní program, který bude probíhat v celkem dvaceti osmi budovách.

Anketa

Půjdete letos na muzejní noc?
Ano
45,5 %
Ne
42,7 %
Ještě nevím
11,8 %
Celkem hlasovalo 1564 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám