Hlavní obsah

Potravinová krize ohrožuje děti v Indii, víc než miliónu hrozí podvýživa

Novinky, BBC, rei
NEW YORK

Přes 1,5 miliónu indických dětí hrozí podvýživa kvůli rostoucím cenám potravin na světových trzích. Oznámil to Dětský fond OSN (UNICEF) s tím, že katastrofa hrozí celé jihovýchodní Asii, která má už teď nejvíc podvyživených dětí na světě.

Článek

„Je to jako smršť, zvyšuje se počet podvyživených v oblasti, kde se už teď hladoví nejvíc. Je tady obrovská spousta chudých a ceny jídla se zdvojnásobují. Rodiny jedí méně často, což má vliv na děti, které potřebují jíst pravidelně. Jinde to není frekvence přijímání potravy, ale její kvalita, která má u dětí dramatické následky,“ řekl regionální šéf Unicef Daniel Toole.

Podle organizace jsou na tom v regionu s podvýživou nejhůře indické děti, trpí jí tam 48 procent dětí mladších pět let. V Bangladéši je to 43 procent, v Pákistánu 37 procent. Třicet procent dětí v Indii se už s nízkou hmotností narodí. V celosvětovém měřítku je to 40 procent všech novorozenců.

V souhrnných číslech to znamená, že 50 miliónů indických dětí mladších pěti let trpí nedostatkem jídla a 1,5 až 1,8 miliónu z nich mohou skončit podvyživené.

V Indii podle OSN žije 300 miliónů lidí, kteří mají na živobytí necelý dolar denně, tedy zhruba 16 korun. Rodiny, které se neuživí, odhlašují děti ze škol, neboť ty musejí pracovat.

Za růstem cen potravin je spousta faktorů, včetně špatných úrod, živelných pohrom, růstu cen ropy a poklesu importu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám