Hlavní obsah

Britové chtějí těžit uran v Grand Canyonu, místní lidé zuří

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Plán britské těžební společnosti VANE Minerals těžit v arizonském národním parku Grand Canyon uran vyvolal u místních lidí rozhořčení. Jeden z tamních představitelů řekl, že neví, jak by reagovali Britové, kdyby se americká firma chystala vrtat u Stonehenge. Grand Canyon má však tolik kvalitního uranu, že by jeho těžba vynášela i v případě poklesu cen suroviny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poptávka po uranu je na vzestupu v souvislosti s obnoveným zájmem o jadernou energii a ekologicky přátelštější palivo. Dodávky suroviny však poklesly poté, co bylo uzavřeno několik dolů v Kanadě a západní Africe. Důsledkem je téměř sedminásobný nárůst ceny za šest let.

VANE Minerals, plánující na severní hranici Grand Canyonu v lesní oblasti Kaibab těžit na 39 místech, není ovšem jedinou firmou žádající o povolení k těžbě. Úřady řeší dalších tisíc žádostí. V roce 2003 jich přitom měly k vyřízení jen deset.

Proti příchodu těžařů se staví správci národního parku, místní indiánští vůdci i někteří vědci a aktivisté.

Argumentují tím, že těžký toxický kov by mohl zničit vzácné druhy fauny a flóry a znečistit vodu v nádrži na řece Colorado, která zásobuje Los Angeles a velkou část jižní Kalifornie.

Zastánci zase tvrdí, že těžba způsobí menší škody, než výroba energie pálením uhlí. O těžbě uranu v Grand Canyonu rozhodne letní slyšení v Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám